Rekordméretű cápauszony-csempészszállítmányt foglaltak le Hongkongban

cápauszony-szállítmányt fogtak Hong Kongban
A cápauszony-csempészszállítmány feketepiaci értékét 8,6 millió amerikai dollárra becsülik.
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb, 26 tonnás cápauszony-csempészszállítmányát foglalták le Hongkongban. A tiltott termék 38 500 veszélyeztetett állattól származott.
Vágólapra másolva!

A csempészárut két Ecuadorból érkezett, egyenként 13 tonnás konténerben fedezték fel szerdán.

- közölte az egyik hongkongi vámtiszt az üggyel kapcsolatban csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón.

A levágott cápatestrészek nagy többsége két veszélyeztetett fajtól, rókacápától és selyemcápától származik.

A tiltott szállítmány ügyében őrizetbe vettek egy 57 éves férfit, aki azonban óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

A cápauszony-csempészszállítmány feketepiaci értékét 8,6 millió amerikai dollárra becsülik Forrás: Facebook/WWF

A világtengerek legfontosabb csúcsragadozói közé tartozó cápák állománya nagyon lecsökkent az elmúlt évtizedekben a cápauszony-vadászat, és a vonóhálós ipari halászat miatt.

A halászhajókon gyakran levágják a hálóba került cápák uszonyát, majd a végzetesen megcsonkított állatokat visszadobják a tengerbe.

A szárított cápauszonyt jó pénzért lehet eladni egyes kínai közösségekben, ahol főleg esküvői banketteken, üzleti vacsorákon és családi ünnepeken fogyasztják egy ragacsos leves formájában.

Hongkongba nem tiltott a cápauszony értékesítése és fogyasztása, de engedélyhez kötött.

Természetvédők és hírességek, köztük Jao Ming kínai sztárkosárlabdázó évek óta tartó kampányának köszönhetően a cápauszony fogyasztása kevésbé számít menő dolognak a fiatalabbak körében Kínában, Tajvanon, Hongkongban és Makaón.

Az idősebb generációk azonban makacsul ínyencfalatként tekintenek a cápauszonyra, és az sok jobb szállodában és étteremben is szerepel az étlapon.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) egy 2018-as felmérése szerint a hongkongiak 70 százaléka fogyasztott cápauszonyt abban az évben.

Egyes éttermek és szállodák csatlakoztak a WWF cápauszony-ellenes kampányához, sok vendéglátóhely azonban továbbra is árusítja a cápauszonylevest.

A Wild Aid természetvédelmi szervezet szerint a világon évente 73 millió cápát ölnek meg az uszonyukért.

A közönséges rókacápát- és fajtársait, például a selyemcápát - könnyű felismerni rendkívül hosszú felső farokúszó lebenyükról Forrás: Diven

A szervezet kutatása szerint a kínai szárazföldön jelentősen csökkent a cápauszony iránti kereslet, de például Thaiföldön, Vietnamban vagy Indonéziában növekvőben van.

A csempészszállítmányok egyik nemzetközi fordítókorongjának számító Hongkongba tilos bevinni veszélyeztetett fajoktól származó terméket, ezt 10 évig terjedő börtönnel. és 10 millió hongkongi dollárig (420 millió forint) terjedő pénzbírsággal büntetik.