Spanyolországban több mint 26 ezren haltak meg a vírus miatt

koronavírus, Spanyolország
Valencia, 2020. május 4. Védőmaszkot oszt az utasoknak egy rendőr a spanyolországi Valencia egyik vastútállomásán 2020. május 4-én. A spanyol kormány megkezdte a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások enyhítését, de a maszk viselése kötelező a tömegközlekedési eszközökön. MTI/EPA/EFE/Ana Escobar
Vágólapra másolva!
Spanyolországban meghaladta a 26 ezret az új koronavírus okozta fertőzés halálos áldozatainak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szaktárca jelentése szerint újabb 213 ember halt meg az elmúlt egy napban, a szerdai 244 és a keddi 185 haláleset után. Több mint 128 ezer regisztrált páciens győzte le a fertőzést, számuk a héten naponta több mint kétezerrel emelkedett.

A különböző típusú vizsgálatokkal eddig 256 855 fertőzöttet szűrtek ki,

amelyből 221 447 esetben a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek mutattak pozitív eredményt. A módszerrel 754 új fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában, a szaktárca ezeket tekinti a napi esetszám-növekedésnek.

Védőmaszkot oszt az utasoknak egy rendőr a spanyolországi Valencia egyik vasútállomásán, május 4-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Ana Escobar

Az ország összes tartománya kezdeményezte, hogy a jövő héten tovább enyhíthessen a járványügyi korlátozásokon - erről Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter beszélt a parlament illetékes szakbizottságában, amely a járvány kezdete óta hetente hallgatja meg beszámolóját.

A kormány négy szakaszt határozott meg az óvintézkedések feloldására,

egy-két kivételtől eltekintve mindenhol jelenleg az előkészítő, nulladik fázis van érvényben.

A tartományok túlnyomó többsége jövő hétfőtől már átlépne az egyes fázisba, amely lehetővé teszi például az éttermek teraszainak részleges megnyitását, a szállodák újranyitását a közös helyiségek használata nélkül, valamint a vallási helyszínek, kulturális intézmények újbóli látogathatóságát korlátozott létszám mellett.

A többi régiótól eltérően nem teljes területére, hanem csak bizonyos egészségügyi körzeteiben kérte az enyhítést a szaktárcától Katalónia, ahol ez a 7,5 millió lakosból 840 ezret érintene, továbbá Kasztília és León, amelynek 2,4 millió lakosa közül mintegy 54 ezerre vonatkozna.

Napfürdőzők a Barcelona melletti Badalona tengerpartján, április 28-án. Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A katalán autonóm közösségben az összes regisztrált eset száma 52 505, a gyógyultaké 23 231, a halottaké 5394. Az elmúlt egy napban 266 új fertőzöttet jelentettek, kórházba 163-an kerültek.
Kasztília és Leónban 22 537-en fertőződtek meg, 7149-en épültek fel és 1864-en haltak meg. Az új esetek száma 105-tel emelkedett, kórházi kezelésre 54-en szorultak egy nap alatt.

Az egészségügyi minisztérium a következő napokban megvizsgálja, hogy

a tartományok valóban alkalmasak-e az óvintézkedések enyhítésére,

amelyet a megfelelő járványügyi adatok mellett például meghatározott számú szabad kórházi és intenzív osztályos ággyal is bizonyítaniuk kell.

A kormány tervei szerint a korlátozásokat június végére oldják majd fel országosan, ám amíg a vírus ellen nincs védőoltás vagy más hatásos gyógymód, addig az élet nem állhat vissza teljesen a régi kerékvágásba, például a higiéniai előírások, illetve a távolságtartási szabályok várhatóan érvényben maradnak.

Spanyolországban március 15-én vezették be a szükségállapotot a koronavírus-járvány miatt, amelynek meghosszabbítását szerdán hagyta jóvá a törvényhozás május 24-ig.