Visszavonulásra szólította fel Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét Tara Reade, az őt szexuális zaklatással vádoló nő egy csütörtök esti televíziós interjúban.

Az 56 éves nő Megyn Kelly újságírónőnek adott interjút. Kelly korábban az NBC tévécsatorna, azt megelőzően pedig a Fox televízió sztárja volt, nemrégiben azonban Daily TV címmel saját médiavállalkozást indított.

Reade eddig többször is nyilatkozott az amerikai sajtónak, televíziós interjút azonban még nem adott. Kérem, lépjen hátra és vállalja a felelősséget" - üzent Joe Bidennek az interjúban, majd hozzátette, hogy  ilyen jellemmel nem szabad indulnia az Egyesült Államok elnökségéért". 

Részleteket is elárult

Az interjúban részletezte azt is, hogy mi történt vele 1993-ban. Akkor már második éve dolgozott a szenátusban, Biden munkatársaként, aki Delaware állam szenátora volt a washingtoni kongresszusban. Elmondta: Biden a szenátus folyosóján a falhoz szorította őt, s az ujjaival belé hatolt, közben a nyakát csókolta, és azt lihegte, hogy szexelni akar vele.  A visszautasításra Biden döbbenten azt mondta neki: mi az ördög, ember, azt hallottam, hogy tetszem magának!".  Majd - Reade elmondása szerint - dühös lett, és azt kiáltotta: maga semmit nem jelent nekem, maga egy semmi!".

Joe Biden és felesége, Jill BidenForrás: AFP/Mandel Ngan

Az erőszak után kirúgták

Tara Reade-et az incidens után kirúgták a munkahelyéről. Az újságírónő kérdésére, hogy szeretné-e, ha Biden visszalépne az elnökjelöltségtől, Tara Reade igennel felelt, de úgy fogalmazott: "ez úgysem fog megtörténni". Reade, aki Kaliforniában él, és jogászként különleges igényű gyermekekkel foglalkozik, kitért arra is, hogy amióta nyilatkozott az amerikai sajtóban, többször is megfenyegették, a közösségi médiában mindennek lehordták, halálos fenyegetéseket is kapott.  Mint mondta, még azzal is megvádolták, hogy az oroszok ügynöke.

Bidenék szerint a zaklatás nem történt meg. Közben azonban előkerült egy korabeli videofelvétel egy tévéműsorból. A műsorba betelefonált Reade édesanyja, és elmesélte lánya történetét, igaz, nem nevezte néven Bident, csupán annyit mondott, hogy "egy ismert szenátorról" van szó. A San Luis Obispo Tribune című kaliforniai helyi lap a napokban nyilvánosságra hozott Reade válására vonatkozó bírósági dokumentumokat, s ezekből kiderült, hogy a válás egyik oka a korábbi szexuális zaklatás traumája volt. Erről Tara Reade férje számolt be 1996-ban a válóperes tárgyaláson, konkrétan megnevezve, hogy exfeleségét szexuálisan zaklatták, amikor Joe Biden irodájában dolgozott. A vádakat megerősítette a nő testvére, egyik szomszédja, és egyik volt kollégája is. Valamennyien tudtak a zaklatásról.