Három szakaszban enyhítenék a korlátozásokat Ausztráliában

Ausztrália, Sydney, koronavírus, COVID-19
A lone tourist takes photos in Circular Quay in Sydney on March 20, 2020, after Australia moved to seal off its borders the day before, announcing unprecedented bans on entry for non-residents in the hope of stemming the rise of COVID-19 coronavirus infections. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztrália három szakaszban enyhítene a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon, és júliusig beindítaná a gazdaságot - mondta Scott Morrison ausztrál kormányfő pénteken Canberrában.
Vágólapra másolva!

Az első fázisban újranyithatnának a kávézók, éttermek, boltok, könyvtárak, uszodák és játszóterek. Engedélyeznék, hogy az ausztrálok egyszerre legfeljebb öt látogatót fogadjanak otthonukban, illetve a maximum tízfős nyilvános és üzleti összejöveteleket is megtarthatnák.

Ausztrália márciusban szigorú intézkedéseket vezetett be Forrás: AFP/Peter Parks

A második szakaszban az összejövetelek felső létszámkorlátját húszra bővítenék, és

engedélyeznék a konditermek, a szépségszalonok, a múzeumok, valamint a mozik újranyitását.

Korlátozott mértékben a szövetségi államok közötti utazás is lehetővé válna.

A nemzeti kabinet már rábólintott a tervre

A harmadik szakaszban megtarthatnák a legfeljebb 100 fős összejöveteleket, kinyithatnának a kocsmák, a szórakozóhelyiségek, a klubok és a szaunák is, az ausztrál dolgozók pedig visszatérhetnének munkahelyeikre. Korlátlanul engedélyeznék a szövetségi államok közötti utazást, korlátozott mértékben pedig a nemzetközi utazásokat.

Ausztrália és Új-Zéland között is újraindulhatnának a légijáratok,

a külföldi hallgatók pedig visszatérhetnének az országba, de két hét karantén várna rájuk.

A nemzeti kabinet tagjai, azaz az ausztrál államok és területek vezetői és legfőbb miniszterei, rábólintottak a tervre - tette hozzá Morrison.

Kevesebb mint 20 fertőzöttet regisztrálnak naponta

Az ausztrál miniszterelnök nem szabott meg határidőket, mert minden államnak és területnek saját hatásköre dönteni a szakaszok bevezetéséről. Egy fázis valószínűleg négy hétig tart majd. Morrison aláhúzta:

a tervet háromhetente felülvizsgálják.

Ausztrália márciusban szigorú óvintézkedéseket vezetett be és lezárta határait. A korai határozott intézkedéseknek köszönhetően drasztikusan csökkent az új fertőzések száma. Jelenleg naponta kevesebb, mint húsz új megbetegedést regisztrálnak.

Morrison azonban figyelmeztetett, hogy

további fellángolásokra lehet számítani.

Az országban 6913 fertőzöttje és 97 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.