Keresetet nyújtottak be Párizsban Elefántcsontpart korábbi miniszterelnöke ellen, az eljárásban közreműködő ügyvédek pénteken azt mondták, Guillaume Sorót gyilkossággal és kínzással vádolják.

A csütörtökön benyújtott magánvádas kereset szerint a tavaly óta Franciaországban élő Soro 2004 és 2011 között háborús bűnöket követett el, és ő volt a kitervelője Ibrahim Coulibaly elefántcsontparti gerillavezér elrablásának és meggyilkolásának.

Guillaume Sorót gyilkosággal és kínzással vádoljákForrás: AFP/Lionel Bonaventure

A kereset szerint Soro az egyik felelőse az elefántcsontparti rivális milíciák közt 2004-ben kirobbant harcoknak is.

Októberben indulna az elnökválasztáson

Soro, akit áprilisban hazájában sikkasztás és pénzmosás miatt távollétében 20 év börtönre ítéltek, jelezte, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz.

A miniszterelnökből ellenzékivé lett politikus tagadta az ellene a hazájában felhozott vádakat is, és azt mondta, az elefántcsontparti vezetés így akarja megakadályozni, hogy októberben elinduljon Alassane Outtara, az idén leköszönő elnök jelöltje, a jelenleg miniszterelnöki posztot betöltő Amadou Gon Couilibaly ellen az elnökválasztáson.

Outtara 2010-ben Soro gerilláinak a segítségével került hatalomra. Soro ezt követően miniszterelnök és parlamenti elnök lett, de összeveszett Outtarával, mikor az utóbbi jelezte, hogy nem támogatja elnöki ambícióit.