Megint ezerrel nőtt a fertőzöttek száma Spanyolországban egy nap alatt

koronavírus spanyolország
Védőmaszkot viselő egészségügyi dolgozó koronavírustesztet végez a spanyolországi Ibiza szigetéről induló komp egyik utasán, mielőtt felengednék őt a hajóra 2020. május 4-én.
Vágólapra másolva!
Spanyolországban 1095-tel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt - tette közzé a spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentésben.
Vágólapra másolva!

A szaktárca csak az orr- és garatváladékból vett minták alapján, úgynevezett

PCR-tesztekkel igazolt fertőzéseket tekinti új eseteknek.

Csütörtökön 754, szerdán 685 ilyen pozitív eredményről számolt be.

Az eljárás eddig 222 857 embernél mutatta ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. Ezenkívül még 37 260 esetben igazolták a már lezajlott fertőzést úgynevezett ellenanyag-vizsgálattal.

Az új esetek több mint felét két tartományból szűrték ki

A vírusfertőzésbe 229-en haltak bele az elmúlt egy nap során. Csütörtökön 244, szerdán 244 halálos áldozatot jelentettek a tartományok.

A halottak száma 26 299.

A minisztérium adatai szerint a fertőzöttek közül eddig 131 148-an gyógyultak meg, hétfő óta minden nap több mint kétezerrel nőtt a számuk.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta:

az új igazolt esetek több mint felét két tartományban szűrték ki.

Már lazítanának a korlátozásokon

A járványügyi szakember a madridi autonóm közösségre és Katalóniára utalt, ahol péntekre 148-cal, illetve 543-mal nőtt a fertőzöttek száma. A madridiak közül eddig több mint 69 ezer, a katalánok közül több mint 53 ezer ember kapta el a vírust.

Mindkét térség vezetése kezdeményezte az egészségügyi minisztériumnál, hogy jövő hétfőtől a járványügyi védekezés újabb szintjére léphessen, és tovább enyhíthessen a korlátozásokon. Míg Katalónia ezt csak részlegesen tenné, a többi között Barcelona kihagyásával, addig

Madridban az egész tartományban lazítanának.

A madridi autonóm kormány döntése elleni tiltakozásként lemondott posztjáról a tartomány közegészségügyi főigazgatója, Yolanda Fuentes, miután nem volt hajlandó ellenjegyezni az enyhítési kérelmet, amelyet az egészségügyi minisztériumnak nyújtottak be.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint maga a tartományi kormánykoalíció is megosztott a kérdésben, és hosszú vita után döntött a lazítás kezdeményezése mellett, amelyről a szaktárca várhatóan még pénteken határoz.

Egy macskában is kimutatták a fertőzést

Spanyolországban március 15-én vezették be a szükségállapotot a koronavírus-járvány miatt, amelynek meghosszabbítását szerdán hagyta jóvá a törvényhozás május 24-ig. A központi kormány tervei szerint

a korlátozásokat négy fázisban június végére oldják majd fel országosan.

Védőmaszkot viselő egészségügyi dolgozó koronavírustesztet végez a spanyolországi Ibiza szigetéről induló komp egyik utasán, mielőtt felengednék őt a hajóra Forrás: MTI/EPA/EFE/Sergio G. Canizares

Az állategészségügyi kutatóközpont (CReSA) tájékoztatása szerint Spanyolországban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét egy házimacska szervezetében. Az állat gazdája életét vesztette fertőzés következtében.