Harmadára csökkent a járvány napi halálos áldozatainak száma Franciaországban

2020.05.09. 20:44

A koronavírus áldozatainak a száma a szombati 80 új esettel 26 310-re növekedett – közölte a francia egészségügyi minisztérium – amely jóval kevesebb, mint a pénteki 243 – írta meg a Reuters. A parlament július 10-ig meghosszabbította a rendkívüli állapotot.

A minisztérium azt is közölte, hogy az aktív esetek száma 56-tal, mintegy 2%-kal, 2812-re esett. Ez kevesebb, mint az április 8-i csúcs fele, amely 7148 főt tartott nyilván. 

A kórházban ápolt betegek száma szintén csökkent, 22 724 helyett már csak 22 614 fertőzöttet ápolnak a három héttel ezelőtti 33 292-t követően.

Közülük 2812-en vannak lélegeztetőgépen, ami 56-tal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, de még az elmúlt 24 órában is 38 új súlyos beteget vittek intenzív osztályokra.

A járvány kezdete óta 95 829-en szorultak kórházi ellátásra, közülük több mint 56 ezren gyógyultan távoztak.

Meghosszabbították a rendkívüli állapotot

Két nappal a koronavírus-járvány miatti általános karantén fokozatos feloldásának megkezdése előtt a francia parlament szombat este megszavazta az egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását július 10-ig.

"A vírus továbbra is aktív, és terjed az ország több részén is" - figyelmeztetett az egészségügyi tárca, amely arra kérte a franciákat, hogy szigorúan tartsák be a társadalmi távolságtartást és minden egyéb óvintézkedést a karantén hétfői enyhítése után is.

A 67 millió lakosú országban a vírus jelenléte és a kórházak leterheltségének függvényében a veszélyeztetettebb vörös zónába sorolt megyékben élő mintegy 27 millió franciára a karantén feloldása után is szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik a zölddel megjelölt, kevésbé fertőzött megyékben élnek.

Az utasok közötti biztonságos távolságot jelző felfestések a párizsi Gare de L'Est pályaudvaron.Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A parlament közben véglegesen elfogadta a március 24-én kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását előíró törvényjavaslatot. A nemzetgyűlésben a képviselők kézfeltartással fogadták el a parlament két háza, a kormánytöbbségű alsóház és az ellenzéki többségű szenátus vegyes bizottsága által megfogalmazott kompromisszumos szöveget, amely szerint a rendkívüli állapot július 10-ig marad érvényben. A jobboldali szenátus már korábban zöld utat adott a hosszabbításnak.

Emmanuel Macron jelezte, hogy az alkotmánytanácstól normakontrolt kér a törvényre, miután az ellenzék aggodalmának adott hangot a szabadságjogok korlátozása miatt.

A hét cikkelyből álló szöveg megerősíti a rendkívüli állapotot és törvényi kereteket biztosít a kormánynak ahhoz, hogy rendeleteket hozzon a járvány megfékezése érdekében, illetve, hogy az általános karantén hétfőn kezdődő fokozatos feloldása után is biztosítsa a megfelelő óvintézkedéseket.

A parlamenti vita a kormánytöbbség és az ellenzék kötött mindenekelőtt a döntéshozók, elsősorban a polgármesterek büntetőjogi felelőssége körül forgott, akiknek a kormány által meghatározott dátum szerint kell az egészségbiztonsági előírások betartása mellett végrehajtaniuk a lazításokat, egyebek mellett újranyitniuk az iskolákat.

Sétálók a Szajna partján május 9-énForrás: AFP/Thomas Samson

A parlament jóváhagyta a koronavírusos betegek és a velük kapcsolatba kerültekről vezetett informatikai nyilvántartás létrehozását is, de az adatok megőrzését három hónapra korlátozta.

Újraindítás hétfőtől

A franciák hétfőtől igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező lesz.

A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál.