Francia és német képviselők a határellenőrzések azonnali megszüntetését követelik

Koronavírus Németország Frankfurt, 2020. május 6.
Alacsony a forgalom az egyik frankfurti autópályán a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt 2020. május 6-án.
MTI/AP/Michael Probst
Alacsony a forgalom az egyik frankfurti autópályán a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt 2020. május 6-án.
Vágólapra másolva!
Német és francia parlamenti képviselők szombaton közös nyilatkozatban sürgették a közös határ korlátozások nélküli azonnali megnyitását.
Vágólapra másolva!

A határellenőrzést mindkét oldalon március közepén vezették be a koronavírus-járvány miatt, majd meghosszabbították, hogy a fertőzés németországi terjedését lassítsák.

Németországba a német állampolgárok, illetve az ott tartós letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek kivételével jelenleg is csak alapos indokkal lehet beutazni.

Alacsony a forgalom az egyik frankfurti autópályán a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt 2020. május 6-án. Forrás: MTI/AP/Michael Probst

Franciaországban hétfőn enyhítettek a korlátozásokon, azóta ott egy nagyobb sugarú területen szabadon mozoghatnak a két ország állampolgárai.

- írták az 50-50 képviselőt tömörítő francia-német parlamenti gyűlés elnökségének tagjai.

Ezért szerintük a határátlépéseket mielőtt engedélyezni kell, és a jelenleg érvényben lévő korlátozások május 15-i lejárta után semmilyen korlátozást sem szabad bevezetni.

Francia rendőrök igazoltatnak egy járókelőt Chateau Rouge városában 2020. március 20-án. Forrás: AFP / Hans Lucas/Antoine Martin

Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa egy sajtónyilatkozatban még keményebben fogalmazott.

- nyilatkozta az SPD politikusa.

Munkások fehér köröket rajzolnak a földre a koronavírus-járvány miatt szükséges távolságtartási szabályok betartása céljából a párizsi Gare du Nord pályaudvaron 2020. május 4-én. Franciországban május 11-én elkezdik a járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését. Forrás: MTI/AP/Nicolas Garriga

Az elmúlt napokban sűrűsödtek a határellenőrzések azonnali megszüntetését követelő hangok mindkét oldalon.

Horst Seehofer német belügyminiszter mindazonáltal kinyilvánította, hogy május 15. előtt semmi esetre nem kíván enyhíteni a korlátozásokon.

A felhívást mások mellett Andreas Jung, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese, Nils Schmid, az SDP külügyi szóvivője és Franziska Brantner, a Zöldek parlamenti képviselője kezdeményezte. Francia részről az aláírók között van Christophe Arend, Sylvain Waserman és Anointe Herth, a határ melletti választókerületek parlamenti képviselői.