A nyugat-balkáni országok tovább enyhítenek a korlátozó intézkedéseken, és egyre inkább nyitnak a külvilág felé. Szerbiába és Boszniába például negatív koronavírus-teszttel karantén-kötelezettség nélkül lehet belépni.

Szerbia

Szerbiában egy nap alatt 95-tel, 9943-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország március közepén lezárta határait, a hazatérő szerb állampolgárokat pedig 14, illetve 28 napos karantén alá helyezték.

Néptelen tér Belgrád belvárosában 2020. április 15-énForrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Azóta módosítottak a rendeleten, lehetővé vált a határ mentén élők és dolgozók ingázása, pénteken pedig a kormány válságstábja úgy döntött,

a karantén-kötelezettség alól mentesülnek mindazok az országba lépők, akik rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel.

A jövő héttől újra lehet misézni a templomokban, és legfeljebb 50 ember részvételével szertartások is megtarthatók.

Koszovó

Koszovóban az utóbbi 24 órában eggyel, 862-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban a belpolitikai patthelyzet ellenére kampányolás folyik.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen felállított fertőtlenítő-alagúton megy keresztül egy férfi Mitrovicában 2020. április 7-énForrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

A kormány még március végén bukott el a bizalmi szavazáson, azóta azonban nem választottak új miniszterelnököt, a köztársasági elnök felkért ugyan egy politikust, hogy vezesse a kormányt, ám lépését az alkotmánybíróság május végéig felfüggesztette, így június előtt biztosan nem lesz új kormánya Koszovónak. A távozó miniszterelnök szerint új választásokat kell kiírni, erre azonban a koronavírus-járvány miatt egyelőre nincs lehetőség.

Észak-Macedónia

Észak-Macedóniában péntekről szombatra 14-gyel, 1586-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő rendőrtiszt Tabanovcéban, a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határátkelőhelyenForrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Enyhített az éjszakai kijárási tilalmon a kormány, és már nem 16, hanem

19 órától másnap reggel 5 óráig tilos az utcára lépni az országban,

ahol fokozatosan indul újra az élet. Az egészségügyi miniszter megismételte már a járvány kitörésekor is hangoztatott álláspontját, miszerint 2000 fertőzöttre lehet számítani a járvány lecsengéséig.

Montenegró

Montenegróban három napja nem jelentettek új esetet.

Május 11-től helyreáll az egészségügyi ellátás, már nem csak a legsürgősebb eseteket látják majd el. Emellett a templomokat is újranyitják, az elővigyázatossági intézkedéseket azonban ott is be kell tartani. 

A parlamenti választásokat július vége és szeptember eleje között tartják meg, számításuk szerint addigra lecseng a koronavírus-járvány, és még nem jelenik meg a járvány második hulláma.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovinában szombatra 2027-ről 2070-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az ország többségében szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban szombattól

visszavonták a lakhelyelhagyási tilalmat, és a szükségállapot is megszűnik május 20-ig.

A védőmaszkok használata azonban nyilvános helyen továbbra is kötelező.

Koronavírus-tesztelésre várnak emberek egy szarajevói kórház előtt 2020. április 27-énForrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Az ország másik, többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban május 11-től tér vissza az élet a normális kerékvágásba, megnyílnak a hivatalok, elindul a tömegközlekedés, és várhatóan újranyitnak az óvodák, a fogorvosi rendelők és a vendéglátóhelyek is. Az országban dolgozó vagy céget vezető külföldiek csak akkor léphetnek be, ha rendelkeznek 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel, illetve meghívólevéllel az adott vállalattól.