Enyhült a brit kormány otthonmaradási előírása

2020.05.10. 16:25

Valamelyest enyhült vasárnap a brit kormány által a koronavírus-járvány megfékezése végett hét hete meghonosított előírás, amely eddig a legszükségesebb esetek kivételével otthonmaradásra kötelezte a lakosságot.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap délután a Twitteren új felhívást tett közzé, amelynek megfogalmazása szerint mindenki tartózkodjon otthon, "amennyire ez csak lehetséges", és "ha tud", dolgozzon otthonról.
Johnson Twitter-bejegyzése továbbra is tartalmazza az útmutatást arra, hogy az emberek otthonaikon kívül tartsanak két méter távolságot egymástól, de ez kiegészült azzal a kitétellel, hogy "ahol ez lehetséges".A felhívásban olvasható az is, hogy mindenki korlátozza a kapcsolattartást másokkal.A kormányfő a Twitter-bejegyzésben felhívja a figyelmet arra is, hogy változatlanul szükséges a gyakori kézmosás. 

Védőmaszkot viselő férfiak sétálnak a bezárt üzletek előtt Londonban.Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Nagy-Britanniában március 23. óta csak a legszükségesebb esetekben - alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, illetve szükség esetén orvosi ellátás céljából - lehetett kilépni az utcára, emellett napi egy szabadtéri testedzés volt engedélyezett.Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhatott együtt közterületen, akkor sem, ha családtagokról van szó.

Egy férfi kocog a kelet-londoni Brick Lane-en .Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Munkába csak azok utazhattak, akik az egészségügyben vagy más, kiemelt fontosságúként meghatározott területen dolgoznak, és munkájuk otthonról nem elvégezhető.
Mindez Boris Johnson vasárnap megjelent új Twitter-felhívásában nem szerepel. A kormányfő ugyanakkor éberségre inti a lakosságot, hangsúlyozva, hogy ez is elősegítheti a koronavírus ellenőrzés alá vonását.Johnson vasárnap este televíziós beszédben ismerteti az országgal a Covid-19-járvány elleni védekezés következő szakaszának menetrendjét.
Az előzetesen ismertté vált részletek szerint a brit kormány ötfokozatú járványriasztási rendszer bevezetését tervezi. Ennek első, zöld fokozata azt jelzi, hogy nincs járványveszély; a skála ötödik, legmagasabb riasztási szintje a vörös.Boris Johnson az előzetes ismertetés szerint valószínűleg azt fogja bejelenteni, hogy Nagy-Britanniában jelenleg a negyedik koronavírus-készültségi szint van érvényben, de az ország már úton van a hármas fokozat felé.