Fel kell készülni az Interpol vezetője szerint arra a veszélyre, hogy amint kifejlesztik a koronavírus elleni oltóanyagot, a bűnözők - kihasználva a megnőtt igényeket – hamis vakcinákkal fogják elárasztani a piacot.

Jürgen Stock utalt arra, hogy nemrég hamisított védőeszközöket - szájmaszkot és kézfertőtlenítőt – kezdtek árulni a piacon. Ez is azt mutatja, hogy a hamisított felszerelések újabb globális hulláma várható, amint elérhető közelségbe kerül az oltóanyag.

Képünk illusztrációForrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Shen Bohan

Jürgen Stock szerint a bűnözők világszerte gyorsan alkalmazkodtak a világjárvány okozta új helyzethez. Arra törekszenek, hogy kihasználják az emberek félelmeit, aggodalmait és szükségleteit. Ázsiában például a bűnbandák egyre inkább próbálnak betörni a kórházi szemetet feldolgozó iparágba, és erre lehet számítani a világ más részein is.

Az Interpol vezetője arra is figyelmeztetett, hogy a bűnözők a járványt kihasználva idős embereket próbálnak meg becsapni, például olyan trükkel, hogy pénzszűkében álló rokonoknak adják ki magukat. A kibertámadások is várhatóan megsokszorozódnak majd, mivel a kijárási korlátozások miatt nagyon sokan dolgoznak távmunkában.