Bécsben nem emelkedett a halálozások száma

Bécs, 2020. május 11.
Védőmaszkot viselő román ápolónők érkeznek a Bécs–Schwechat nemzetközi repülőtérnél található vasútállomásra 2020. május 11-én. Ez az első Romániából érkező éjszakai vonat, amely olyan román ápolókat szállít, akik a koronavírus-járvá
Védőmaszkot viselő román ápolónők érkeznek a Bécs–Schwechat nemzetközi repülőtérnél található vasútállomásra 2020. május 11-én. Ez az első Romániából érkező éjszakai vonat, amely olyan román ápolókat szállít, akik a koronavírus-járvány miatt nem tudtak beutazni Ausztriába. A vendégmunkásokat rendőrök és biztonsági őrök kísérik.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány kirobbanása óta nem emelkedett a halálozások száma Bécsben az egyébként megszokotthoz képest - derült ki a bécsi statisztikai hivatal vizsgálataiból.
Vágólapra másolva!

Klemens Himpele, a hivatal vezetője az APA osztrák hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjúban világossá tette:

Bécsben eddig nem haltak meg többen, mint egyébként szoktak.

Ez legalább április 26-ig bezárólag így volt, és mind a 65 év alatti, mind pedig a koronavírus-fertőzés szempontjából rizikócsoportnak számító 65 év feletti korosztályra érvényes.

Védőmaszkot viselő román ápolónők érkeznek a Bécs–Schwechat nemzetközi repülőtérnél található vasútállomásra 2020. május 11-én Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

A bécsi statisztikusok abból indultak ki, hogy a halálozásoknak minden évben van egy görbéje, amely nagyjából hasonló formájú, és ezt alapul véve az év minden hetében a halálesetek száma várhatóan egy bizonyos sávon belül mozog. Visszamenőleg az adatok vizsgálatából látszik, hogy időnként előfordul némi ingadozás a halálozások számában.

A 64 év alatti korosztályban ez 2015 és 2019 között egyetlen alkalommal sem fordult elő.

A 65 év fölöttiek körében viszont például a 2015-ös szélsőséges nyári hőségben egy-egy héten júliusban és augusztusban 317, illetve 315 ember halt meg az osztrák fővárosban, holott a statisztikák szerint ezekben az időszakokban 200-280 közötti halálesetre számítottak a hatóságok.

Ehhez hasonlóan 2016/17 telén a szezonális influenza a szokásosnál több idős ember halálát okozta.

2017 januárjának első hetében 393-an haltak meg, viszont normál körülmények között csak 235-320 halálesettel számoltak volna ebben a korosztályban. A bécsi statisztikai hivatal az idei évre is készített prognózist a várható halálozásokról a 2015 és 2019 közötti halálozási adatokat alapul véve. A 17. hétig bezárólag kijelenthető, hogy a bécsi halálozási adatok a várható sávon belül maradtak, a koronavírus-járvány eddig nem okozott egyik héten sem kilengést.

Védőmaszkot viselő román ápolónő megy a mozgólépcsőn egy rendőr kíséretében a Bécs–Schwechat nemzetközi repülőtérnél található vasútállomáson 2020. május 11-én Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Április 20. és 26 között például a 65 év feletti korosztályból 238-an haltak meg, miközben a hivatal 214 és 296 közötti várható halálesetet jelzett előre.

A 65 év alatti korcsoportban pedig 53-an haltak meg, itt a 39 és 77 közötti sávot tekintették megszokottnak a statisztikusok.