Két héten belül ki kell írni az új elnökválasztást Lengyelországban

Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország, elnökválasztás
Varsó, 2020. május 6. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (k) az elnökválasztást levélszavazás formájában lehetővé tevő, a szenátusban előző nap elvetett törvénymódosítás szavazásáról a parlamenti alsóház, a szejm ülésén, Varsóban 2020. május 6-án, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
Vágólapra másolva!
Lengyelországban vasárnap tartottak volna elnökválasztást, de a koronavírus-járvány közepén a politikusok nem értettek egyet abban, hogyan bonyolítsák le a szavazást. Sylwester Marciniak, az országos választási bizottság elnöke elmondta, a lengyel szejm elnökének 14 napon belül ki kell írnia az elnökválasztás új időpontját, a szavazást pedig 60 napon belül meg kell tartani.
Vágólapra másolva!

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a postai úton történő szavazást tartotta megfelelő megoldásnak, a parlamenti többség azonban csak május 7-én tudta elfogadni a szükséges jogszabályt, így nem maradt idő a megfelelő előkészületekre. Az előző napokban bizonytalannak tartott alsóházi jóváhagyást az tette lehetővé, hogy a kormánypárti tervezetet a levélszavazást eddig ellenző kisebb koalíciós párt, az Egyetértés is támogatta.

Az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin és a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski csak szerda este állapodott meg arról, hogy a szavazás új időpontját az ebben illetékes alsóházi elnök "az első lehetséges időpontra" írja majd ki, azt követően, hogy a legfelsőbb bíróság utólag érvénytelennek nyilvánítja a választást. Sylwester Marciniak vasárnap azt mondta, a választási bizottság nem készít jelentést a legfelsőbb bíróságnak a meg nem valósult választásról.

Ryszard Piotrowski alkotmányjogi szakértő a TVN24 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az országos választási bizottság (PKW) "jóhiszemű" döntést hozott, de a testület "kreatív módon értelmezte a jogköreit". Döntésükben ugyanis arra hivatkoztak, hogy a vasárnapi választáson

nem volt lehetőség szavazni a jelöltekre, "ami nem felel meg a valóságnak"

- mondta.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke az elnökválasztást levélszavazás formájában lehetővé tevő, a szenátusban előző nap elvetett törvénymódosítás szavazásáról a parlamenti alsóház, a szejm ülésén, Varsóban Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

A PKW korábbi elnöke, Wojciech Hermelinski ugyanakkor dicsérte a testületet, nagyon jónak nevezve vasárnapi döntésüket, és reményét fejezte ki, hogy sikerül elfogadni a megfelelő jogszabályokat, "amelyek az új választás alapjául szolgálhatnak".

A választás fő esélyesének jelenleg a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda számít, akinek mandátuma augusztus 6-án jár le. A választás leghamarabb június második felében, legkésőbb augusztus elején lehetséges.