Több mint két hónapja nem volt ilyen alacsony az új esetek száma Olaszországban

Róma, 2020. május 6. Néhány ember sétál a római Popolo téren 2020. május 6-án, a koronavírus-járvány idején. Olaszországban május 4-én kezdték meg a korlátozások fokozatos enyhítését. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci
Vágólapra másolva!
Több mint két hónapja nem volt ilyen alacsony az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos esetek száma Olaszországban a polgári védelem hétfő esti adatai szerint, a korábbiakhoz képest a halottak száma is csupán 179-cel emelkedett. A kormány döntése a következő órákban várható az óvintézkedések oldásának esetleges gyorsításáról.
Vágólapra másolva!

A járvány halálos áldozatainak száma a tájékoztatás szerint így elérte a 30 739-t. Az emelkedés mértéke valamivel magasabb volt az egy nappal korábbi 165-nél.

Az elmúlt 24 órában mindössze 744 új fertőzöttet jelentettek.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Az aktív fertőzöttek száma 836-tal mérséklődött az egy napja mért több mint 1500-as csökkenés után, és így már csak 82 488. Közülük 13 539 embert kórházban kezelnek, az intenzív osztályokon pedig már ezer alá süllyedt a Covid-19-betegek száma.

A gyógyultak száma meghaladta a 106 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 219 814-t Olaszországban.

Illusztráció Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A járvány gócpontjának számító Lombardiában 68 volt a halottak száma az egy nappal ezelőtti 62 után. Az új fertőzöttek száma pedig 364-re emelkedett a korábbi 282 után. A tartományban a halottak száma túllépte a 15 ezret, a szűrt fertőzötteké pedig a 81 ezret. A venetói Verona városában hetven nap óta először fordult elő, hogy egyetlen új fertőzöttet sem jelentettek.

A római kormány hétfő este egyeztet a tartományi elnökökkel a kereskedelemnek és a vendéglátásnak az eredetileg tervezettnél esetleg korábbi újraindításáról.

A tartományok egy része kész korábban megnyitni az üzleteket, fodrászatokat, éttermeket és strandokat, miközben a kormány országos szabályozást szorgalmaz. Róma mindenképpen meg akarja várni az óvintézkedések május 4-től indított oldását követő járványadatokat, mielőtt tovább enyhítené a korlátozásokat.

Az eredeti ütemezés szerint az olaszok május 18-tól már engedély nélkül közlekedhetnek,

elhagyhatják városaikat és más tartományba is utazhatnak. Május 18-től megnyitnak a múzeumok és a templomok is.