A zárlat ellenére rekord mennyiségű migráns érkezett az Egyesült Királyságba. Bár becslések szerint a számok töredékei a valós adatoknak, a brit szabályozás jelenleg nem teszi lehetővé a kiutasításukat, sőt egy brit-francia különalku miatt, a Franciaországból érkező illegális bevándorlókat még csak karantén alá sem vonhatják – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Boris Johnson vasárnapi beszédében jelentette be, hogy kisebb változások történnek majd a brit karantén kritériumaiban. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy csak olyan enyhítéseket fogadhatnak el, amelyek nem járnak a járvány erősödésének veszélyével.

Azonban a kormány továbbra sem vezetett be karantént a külföldről beérkezők esetében, és egy Emmanuel Macron francia elnökkel kötött megállapodás értelmében, nem is vezethetnek be karantént olyan utasokra, akik Franciaországból érkeznek az Egyesült Királyságba.

Ugyanakkor leginkább Franciaországból érkeznek bevándorlók az országba a zárlat alatt, és a megegyezés nem veszi figyelembe az illegális migránsok százait, akik nap mint nap átkelnek a La Manche csatornán.

A Belügyminisztérium friss adatai szerint pénteken 145 illegális bevándorlót hoztak partra a határőrség tisztjei, ami napi rekordnak számít, és a következő nap további 82-t, ezzel 227-re emelve az új határátlépők számát.

Nigel Farage, a Brexit Párt elnöke, aki kezdettől fogva tudósít az eseményekről a brit médiacsendben, úgy fogalmazott: Ahogy megjósoltam, rekord mennyiségű bevándorló érkezett Doverbe. A teljes partszakaszon pedig többen is vannak.

Farage invázióról beszélt és arról, hogy meg kell fékezni, mert semmi jó nem származik abból a helyzetből, ami a csatornán bontakozik ki.

A helyzet iróniája, hogy az illegális bevándorlóknak lehetőségük lesz majd menedékkérelem benyújtására, mivel a hatályos brit jog szerint, ami jelenleg megegyezik az EU gyakorlatával, a kiutasításhoz nem elég indok az, hogy valaki illegálisan érkezik az országba egy biztonságos országból.