Orbán Viktor miniszterelnököt hívta meg az Európai Parlament Magyarországról folytatott vitájára David Sassoli, az EP szocialista elnöke, miután Varga Judit igazságügyi miniszter kifogásolta, hogy a magyar kormány képviselőjeként nem lehet jelen. Sassoli először elutasította az igazságügyi miniszter részvételét, majd a második tiltakozás után az utolsó pillanatban Orbán Viktor miniszterelnököt hívta meg csütörtök reggelre. Orbán Viktor miniszterelnök levélben válaszolt Sassolinak: jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen.

Az Európai Parlament elnökének angol nyelvű levele itt található.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Parlament annak ellenére tárgyalja a magyar koronavírus-törvényt és a "jogállamiság helyzetét Magyarországon", hogy az Európai Bizottság többször egyértelműen kijelentette, a törvény nem sérti az uniós jogszabályokat. Ennek az oka az, hogy Magyarország egyértelműen elutasítja a második Soros-tervet, vagyis azt, hogy az unió örökhitelt vegyen fel - vagyis olyan hitelt, amelynek nincs tőketartozása, de a kamatokat örökké fizetni kell. 

Varga Judit igazságügyi miniszter jelezte részvételi szándékát az ülésen, ezt azonban David Sassoli hivatalos levélben utasította el. Varga Judit megjegyezte, ezzel az EP úgy kíván jogállamiságról, demokratikus alapértékekről vitatkozni, hogy a tisztességes eljárás alappillérét, az érintett fél személyes meghallgatását akarja ellehetetleníteni.

Az újabb tiltakozás után Sassoli végül - hosszas zavarodott hallgatást követően - Orbán Viktor miniszterelnököt hívta meg az ülésre.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben válaszolt. Kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen  - mondta el az MTI-nek Havasi Bertalan.

Mindezek alapján Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek, aki a miniszterelnök levelét a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta.