Nem erősödik a járvány Németországban

2020.05.12. 12:33

Nem jelenti a koronavírus-járvány németországi erősödését a kórokozó mozgását jelző úgynevezett reprodukciós ráta emelkedése - hangsúlyozta a Robert Koch országos közegészségügyi intézet elnökhelyettese rendkívüli tájékoztatóján kedden, Berlinben.

Lars Schaade a becsléssel előállított mutató emelkedése körüli nyugtalanság miatt tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a reprodukciós ráta (R) értékét befolyásolja egy sor tényező, köztük a regisztrált új fertőzések számának csökkenése. Minél alacsonyabb az új esetek száma, annál nagyobb kilengéseket okoz a változása a reprodukciós rátában.

Befolyásolják a reprodukciós ráta értékét a helyi járványkitörések is, amelyek egyre inkább jellemzőek Németországra. Ezt mutatják az idősotthonokban vagy húsipari dolgozók szállásain talált gócok.

Forgalom az A40-es autópályán a németországi Dortmundban, április 30-ánForrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Az R a vírus visszaszorulásának és terjedésének határát jelző 1 fölé emelkedett az utóbbi napokban. Azonban a napi ingadozásokat "kisimító" és a trendeket jobban mutató "stabil" R érték "az utóbbi egy hétben egyetlen napon sem volt 1 felett" - húzta alá az RKI elnökhelyettese.

Mint mondta, az utóbbi hetekben tapasztalt tendenciák alapján leginkább az tűnik valószínűnek, hogy a regisztrált új esetek száma beáll az ezer körüli szintre, az R pedig 1 körül ingadozik.

Kifejtette, hogy az utóbbi napok értékei - amelyek 0,83 és 1,13 között voltak - nem különösebben jelentősek, aggasztó akkor lenne a helyzet, ha hosszabb ideig az 1,20-1,30 körüli szinten lenne a reprodukciós ráta, vagyis ha minden 100 új fertőzött további 120-130 embernek adná tovább a vírust.

Ilyen helyzetben ismét robbanásszerű, exponenciális növekedésnek indulna az új esetek száma, és a járványt megint csak szigorú korlátozásokkal, a társadalom és a gazdaság működésének befagyasztásával lehetne a kezelhető szintre lassítani.

Lars Schaade kiemelte, hogy kellő körültekintéssel meg lehet akadályozni az újabb nagyszabású fertőzéshullámokat. A járvány enyhül, de a vírus továbbra is közöttünk van, és védőoltás hiányában a közösségi immunitás kialakulásáig nem tűnik el. Mozgását - terjedését, visszaszorulását - csak az emberi magatartás befolyásolja, így a fertőzéshigiéniai szabályok betartásával el lehet kerülni a járványhelyzet romlását - mondta az RKI elnökhelyettese.

Az intézet kimutatása szerint keddig 170 508 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, ami 933 esettel több az egy nappal korábbinál.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) meghalt igazolt fertőzöttek száma 116-tal 7533-ra emelkedett.
A gyógyultnak minősülő - a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek - becsült száma 147 200, ami 1600-zal több vasárnaphoz képest.

Ezt a számot csak becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és nem kell külön bejelenteni, ha valaki már nem hordozza a kórokozót.