Öt koronavírusos beteg halt meg egy szentpétervári kórháztűzben

Szentpétervár, 2020. május 12.
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik tisztje a szentpétervári Szent György kórház előtt 2020. május 12-én, miután tűz ütött ki az épület ötödik emeletén. A tűzben öt, lélegeztetőgépen lévő koronavírusos beteg
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik tisztje a szentpétervári Szent György kórház előtt 2020. május 12-én, miután tűz ütött ki az épület ötödik emeletén. A tűzben öt, lélegeztetőgépen lévő koronavírusos beteg vesztette életét.
Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki kedden reggel a szentpétervári Szent György Kórház intenzív osztályán. A tűzben öt beteg meghalt - írta az esetről a Gulf Today.
Vágólapra másolva!

A tűz az északnyugat-oroszországi nagyváros Szent György nevét viselő körházának ötödik emeletén ütött ki, ahol koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak. Mintegy tíz négyzetméteren égett az intenzív osztály egyik kórterme.

Az épületből 150 embert evakuáltak.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi képviselete szerint

a tragédiát egy lélegeztetőgépben keletkezett rövidzárlat okozhatta.

Az orosz egészségügyi felügyelet (Roszzdravnadzor) közölte, hogy megkezdte az ilyen berendezések ellenőrzését azokban a kórházakban, ahol hasonló balesetek történtek

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik tisztje a szentpétervári Szent György Kórház előtt május 12-én, miután tűz ütött ki az épület ötödik emeletén Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Szombaton a moszkvai Szpaszokuckij-kórház intenzív osztályán volt tűz, ahol ugyancsak koronavírusos betegeket ápolnak.

Ott egy beteg halt meg.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, itt is egy lélegeztetőgép gyulladt ki, amelyet ugyanúgy a Rosztyeh orosz hadiipari holdinghoz tartozó Ragyioleketronnije Tyehnologii (KRET) konszernnél gyártottak, mint a Szentpéterváron lángra kapott gépet. A KRET az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium egyetlen belföldi lélegeztetőgép-beszállítója, amelytől 5700 ilyen készüléket rendeltek meg.

Szentpéterváron a helyi egészségügyi hatóságok április végén jelentették be, hogy a helyi kórházakban 5483 betegágyat biztosítottak COVID-19-ben szenvedő betegek ápolására, és ehhez átalakították a kórházakat. A Szent György kórház március közepén, az elsők között állt át a koronavírussal fertőzöttek ápolására.

Hétfőre virradóra egy, a Moszkva környéki Krasznogorszkban

egy engedély nélkül működő hospice-intézetben történt tűzeset.

Az ennek következtében meghalt ápoltak száma keddre 11-re emelkedett. Három embert továbbra is az intenzív osztályon ápolnak, közülük egy lélegeztetőgépen van. Az áldozatok halálát füstmérgezés okozta, miután egy meghibásodott vízforraló miatt kisebb tűz keletkezett a Második otthon elnevezésű intézmény első emeletén.

A hospice-otthon működtetője, Dmitrij Novikov keddi hírügynökségi jelentések szerint elismerte vétkességét. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) azzal vádolta meg, hogy a biztonsági előírások több ember halálát okozó megszegésével nyújtott szolgáltatást.

Április 8-án egy Harmadik életkor elnevezésű, szintén magán üzemeltetésű, de az előírásoknak nem megfelelően működő moszkvai idősotthonban ütött ki tűz.