A nigeri védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy két katonai művelet során végeztek a Boko Haram iszlamista terrorszervezet legalább 75 tagjával az ország délkeleti részén, illetve nigériai területen.

A műveleteket hétfőn hajtották végre. Huszonöt szélsőségessel Diffától 74 kilométerre délre végeztek a dzsihadisták ellen küzdő térségbeli erők, körülbelül ötven terroristával pedig a Csád-tó környékén, nigériai területen.

A nigeri, nigériai, csádi és kameruni katonákat tartalmazó regionális csapatok egy járművet, fegyvereket, lőszereket, négy motort és katonai felszereléseket foglaltak le a Diffa környéki támadásban - állt a közleményben.

Tanulók, kiégett iskolájuk ajtajában, 2019-ben. A Boko Haram nigériai iszlamista terrorcsoport több iskolát és templomot támadott meg. (képünk illusztráció)Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Ugyanaznap a nemzetközi haderő légicsapásokat és tüzérségi támadást hajtott végre a nigériai Tombon-Fulani-szigeten, amelyben körülbelül ötven szélsőséges vesztette életét - tudatta a védelmi minisztérium. A támadásokban a dzsihadisták rejtekhelyei és logisztikai raktárai is megsemmisültek.

Szélsőségesek május elején megtámadtak egy Diffa környéki katonai tábort, ahol két katonával végeztek, hármat megsebesítettek. A dzsihadisták szombaton is lecsaptak ugyanebben a térségben.
A nigeri-nigériai határon található Diffa környékén 120 ezer nigériai menekült él, akik a Boko Haram és az Iszlám Állam helyi ágának rémtettei elől kerestek menedéket.

A Boko Haram és a nigériai kormány közötti konfliktusban több mint 36 ezren vesztették életüket 2009 óta Nigéria északkeleti részén, és csaknem kétmillióan váltak földönfutóvá.