Szánthó Miklós: Két tűz között, félúton

Alapjogokért Központ Konferencia Alapjogokért Központ Konferencia
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatójának beszéde a „Kié a (fő)hatalom? – szuverenitásharcok tegnap, ma és holnapután – új globális szuverének születnek a digitális térben?” című konferencián.
Vágólapra másolva!
Szánthó Miklós a német Alkotmánybíróság múlt heti döntéséről írt, miszerint az Európai Unió Bírósága (EUB) túllépte hatáskörét, amikor egy korábbi határozatával helybenhagyta az Európai Központi Bank (EKB) 2015-ben indított államkötvény-vásárlási programját.
Vágólapra másolva!

A német alkotmánybíróság a demokráciára hivatkozva megy szembe az EU-val - írta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője a Magyar Nemzetben.

- írta az Alapjogokért Központ vezetője.

Az unió ugyanis nem rendelkezik önálló szuverenitással, ahogy nincs egységes európai démosz sem - tette hozzá.

Komoly vita alakult ki a német alkotmánybíróság és Brüsszel között Forrás: Shutterstock

Ennélfogva, bár az egyik alapító atya után Monnet-elvnek nevezett gondolat mentén »tervezték meg« a közösséget – azaz, mint egy biciklit, az unió integrációs pedálját folyamatosan tekerni kell, különben eldől –, az adott praktikus szituációkban, legfőképpen a szerződésmódosítások során a tagállami döntéshozók (»a szerződő felek«) ennek konkrét rögzítésétől tartózkodtak - véli Szánthó.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Forrás: Polyák Attila - Origo

Szánthó szerint a legdurvább kitétel azonban a döntés rendelkező részének végén található, mely kimondja, hogy »német alkotmányos szervek, közigazgatási egységek vagy bíróságok nem vehetnek részt [uniós szervek] hatáskörtúllépő aktusainak megalkotásában, átültetésében vagy végrehajtásában«.

Az uniós bíróság a reakciójában persze kizárta, hogy ilyesmiket egy tagállami alkotmánybíróság megállapíthatna, pedig józan ésszel érthető, hogy ha egyszer azt mondjuk, hogy továbbra is a tagállamoké a legfőbb hatalom, akkor joguk is van ellenőrizni az uniós szerveket - olvasható az írásban.