Tartósan és folyamatosan javul a helyzet Nagy-Britanniában

2020.05.15. 00:56

A brit kormány csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában most már tartósan és folyamatosan lefelé haladnak az új koronavírus okozta járvány fertőződési és halálozási mutatói.

Grant Shapps közlekedési miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta: eddig 2 219 281 koronavírus-szűrést végeztek el Nagy-Britanniában, ebből 126 064-et az előző egy napban, ami napi rekord.

A szűrővizsgálatokon eddig 233 151 koronavírus-fertőzést azonosítottak; az utóbbi egy napban 3446 új esetet szűrtek ki. A csütörtöki adatok szerint az előző 24 órában 428-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 33 164.

Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanakkor a sajtótájékoztatón leszögezte: a Covid-19 betegséggel kórházban ápolt páciensek és a halálozások számát mutató görbék immár egyértelműen, folyamatosan és tartósan lefelé haladó pályán vannak.

Van Tam professzor grafikonnal illusztrált kimutatása szerint jelenleg országosan 11 041 koronavírus-fertőzött van kórházban, 1761-gyel - 14 százalékkal - kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.
A tisztifőorvos-helyettes kijelentette, hogy ez rendkívül jó hír. A napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe - amely kisimítja a napi ingadozásokat - most már szintén tartósan és folyamatosan lefelé tart, ami ugyancsak nagyon pozitív jel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ebben a helyzetben indokolt lenne-e a brit kormány által fontolgatott kéthetes karantén bevezetése a külföldről érkezőkre, Jonathan Van Tam elmondta: továbbra is tartanak a tárgyalások arról, hogy az intézkedés pontosan milyen formát öltsön.

Védőmaszkot és védőöltözetet viselő építőipari munkások Londonban 2020. május 13-ánForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ugyanakkor járványtani szempontból egy ilyen intézkedés akkor lehetne indokolt, amikor Nagy-Britanniában már nagyon alacsony a fertőződések száma, és ebben az esetben is az olyan országokból érkező beutazók esetében lenne értelme az elkülönítésnek, amelyekben még magas a járvány terjedési üteme.

Karanténszabályok lépnek érvénybe

Boris Johnson miniszterelnök a hétvégén - részletek nélkül - közölte, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába. Johnson ezt a tervet azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni a fertőzés újbóli behurcolását külföldről, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában a fertőződési ráta már jelentősen csökkent.

A Downing Street nem sokkal későbbi közleménye is utalt azonban arra, hogy ez a karanténintézkedés nem lesz teljes körű.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson és Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetésén megállapodás született arról, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre ez idő szerint nem lépnek érvénybe karanténintézkedések, és a felek minden lépést egymással egyeztetve, viszonossági alapon tesznek meg.

Boris Johnson brit miniszterelnök és párja, Carrie Symonds tapsol az egészségügyi és szociális dolgozók munkája előtti tisztelgésül a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt 2020. május 14-énForrás: MTI/EPA/Will Oliver

A brit légitársaságok komoly nyomást gyakorolnak a brit kormányra annak érdekében, hogy ne lépjen érvénybe kötelező karantén a külföldről érkezőkre.

A brit polgári repülés szakmai szervezete, az Airlines UK minapi közleményében leszögezte, hogy egy ilyen intézkedés pusztító hatást gyakorolna a máris súlyos válságban lévő brit légiközlekedésre és az egész brit gazdaságra.

A karanténtervekről Johnson hétvégi nyilatkozata óta nem hangzott el hivatalos nyilatkozat a brit kormány részéről.