Az európai értékek és az alapvető jogi elvek megcsúfolása volt a Magyarországról szóló vita

JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. május 14. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős cseh uniós biztos beszédet mond az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitáján Brüsszelben 2020. május 14-én. A járvány miatt az eredetileg két napra tervezett plenáris ülés helyett egy napig tartó vita lesz, majd a második napon videókonferencia keretében tartják meg a szavazást. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Megfelelnek az alapelveknek a koronavírus-járvány elleni védekezésért Magyarországon bevezetett rendkívüli intézkedések - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter az európai parlamenti képviselőknek küldött, a Facebook-oldalán is közzétett levelében. A csütörtöki vitában a baloldali képviselők egyértelmű valótlanságokkal támadták Magyarországot, olyanok, akik korábban az illegális migráció elutasítása miatt is megtámadták hazánkat. Deli Andor fideszes EP-képviselő közölte, az uniós bizottság nem állapított meg jogsértést a magyar törvénnyel kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Történelmi árulásnak nevezte az igazságügyi miniszter, hogy Brüsszel megpróbálja aláásni a magyar kormány járványügyi intézkedéseinek legitimitását, ráadásul úgy, hogy a magyar koronavírus-törvényt érintő európai parlamenti vitában még csak nem is akarják meghallgatni a magyar felet. Varga Judit betiltott beszédében kiemelte: a magyar kormány gyors és hatékony lépéseket tett járványügyben, amivel sikerült megakadályozni, hogy a járvány más tagállamokhoz hasonló tragikus méreteket öltsön.

Ez még ellenségek között sem szokványos eljárás, az európai családon belül pedig történelmi árulás – hangsúlyozta Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter szerint azzal, hogy a magyar koronavírus-törvényt érintő vitához nem szólhatunk hozzá, az Európai Unió már a tisztességes eljáráshoz való jogot sem biztosítja.

"A legrosszabb történelmi időkben zajló koncepciós pereknél is ügyeltek legalább arra, hogy a vádlott jelen legyen a tárgyaláson – fogalmazott. Utalt arra is, hogy Magyarországgal szemben hónapok óta példátlan, összehangolt politikai kampány és hisztériakeltés zajlik.

Ilyen körülmények között politikai bátorság kell ahhoz, hogy valaki kimondja: Magyarország nem sértett uniós jogot a koronavírus-törvény elfogadásával. Ezúton is szeretném elismerésemet kifejezni Vĕra Jourová alelnök asszonynak, hogy ezt több alkalommal is megtette – fogalmazott Varga Judit.

Románia miért nem téma?

A magyar helyzetről szóló vita alig több mint másfél óra elteltével véget ért az EP-ben. Vera Jourová azt mondta: a magyar vírustörvény alapján meghozott intézkedéseket folyamatosan vizsgálják.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke közölte, folyamatosan vizsgálják a magyar törvényt Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Egyetlen új fejlemény sem indokolta a mai vitát – kezdte felszólalását Vincze Loránt. Az RMDSZ uniós parlamenti képviselője szerint

Rendezzünk egy órás vitát a jogállamiságról minden tagállam esetében! – követelte Vincze.

"Kezdhetnénk mindjárt Romániával, ahol Johannis elnök múlt héten gyakorlatilag azt állította, hogy a kisebbségi jogok bővítése nemzetárulás.

Szavai a román alkotmány szellemét és a jogállamiságot is sértik. Ebben a kérdésben miért nem szólalnak meg az aggódó hangok?

– vetette fel a kérdést.

A jobboldali frakciók szerint ideológiai támadás zajlik Magyarország ellen

Ahogy az várható volt, az EP baloldali frakciói támadták az Orbán-kormányt az ülésen. A szociáldemokrata frakció vezetője, Iratxe García Pérez az Európai Néppárttól követelte, hogy szakítson a Fidesszel.

A francia Nicholas Bay, a jobboldali Identitás és Demokrácia EP-képviselője szerint a szokásos kettős mércének lehetünk tanúi,

a baloldal a migrációs álláspontja miatt támadja Magyarországot.

Franciaországgal párhuzamot vonva azt mondta: Emmanuel Macron esetében az EP-t nem érdeklik a jogsértések, de ha Orbán Viktort látják, rögtön vérszemet kapnak. – Ez a sokadik hasztalan vita Magyarországról, ami az ország migrációs ellenállása miatt történik – húzta alá.

A lengyel Jog és Igazságosság EP-képviselője, Beata Kempa kikérte magának, hogy az unió beleszóljon a vírushelyzet kezelésének módjába.

– hangoztatta. A szintén lengyel Elzbieta Rafalska pedig azt mondta ki: valójában ideológiai alapon zajlik támadás Magyarország ellen.

Deli Andor: A koncepciós pereket idézi a mai vita

A Fidesz-KDNP részéről Deli Andor képviselő szólalt fel. – Vannak frakciók a balliberális oldalon, amelyek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy ne támadják újra meg újra, immár havi rendszerességgel Magyarországot – kezdte a képviselő, aki szerint a mai vitában a szervezők előre tudták, hogy a képviselők kilencven százaléka nem tud majd részt venni és nem tudja elmondani a véleményét.

– vélekedett Deli.

A magyar felet nem hallgatták meg Brüsszelben Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Hozzátette: az online részvételre áprilisban a szocialista és liberális frakcióvezetőknek volt lehetőségük. „Most ugyanez miért nem lehetséges a magyar kormány számára?" – kérdezte a teremben lévő maroknyi képviselőtől Deli Andor, arra is emlékeztetve: az uniós bizottság nem állapított meg jogsértést a magyar törvénnyel kapcsolatban.

– szögezte le a Fidesz képviselője.