Szlovéniában folytatódik a korlátozások feloldása

2020.05.14. 16:10

Szlovéniában hétfő óta folytatódik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása, szigorú óvintézkedések mellett kinyithatnak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai - derült ki a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A korábbi bejelentésektől eltérően azok az éttermek és kávézók is kinyithatnak május 18-án, amelyek nem rendelkeznek terasszal, valamint elkezdhetik működésüket a kisebb szálláshelyek, amelyek legfeljebb 30 szobával rendelkeznek. Kinyithatnak továbbá egyes középfokú szakiskolák, az autósiskolák, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, valamint a kollégiumok.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy engedélyezze-e a csoportos vagy egyéni testedzéseket, erre valószínűleg csak május 25-én kerül sor, amikor a színházak és koncerttermek is megnyithatnak. Megszüntette azonban azt a rendeletet, amely előírta, hogy a társasházakban naponta többször is fertőtleníteni kell a lépcsőházakat és a lifteket.

Jelko Kacin sajtószóvivő a válságkabinet sajtótájékoztatóján elmondta: az intézkedések fokozatos feloldása annak köszönhető, hogy Szlovéniában két hete csökken vagy stagnál az új fertőzöttek száma. Mindazonáltal hozzátette: arra is fel kell készülni, hogy két lépést tesznek hátra, akkor és ott, amikor és ahol a vírus újra felüti a fejét.

Azok az éttermek és kávézók is kinyithatnak május 18-án, amelyek nem rendelkeznek terasszal, valamint elkezdhetik működésüket a kisebb szálláshelyek, amelyek legfeljebb 30 szobával rendelkeznekForrás: AFP/Jure Makovec

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt eggyel - eggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 1464-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem halt meg a vírus miatt, a járvány halálos áldozatainak száma így 103 maradt.

A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 66 678 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 32-en vannak kórházban, közülük 7-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt nyolccal - kettővel többel, mint egy nappal korábban - 2221-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán senki nem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 94 maradt. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1850 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 146 beteget kezelnek kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 50 340 koronavírus-tesztet végeztek el.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a válságstáb csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a járványügyi helyzet nagyon jó Horvátországban. A korlátozások feloldása nem volt negatív hatással a vírus terjedésére. Hozzátette: a nyolc új fertőzött közül heten azon a Frankfurtból Zágrábba érkező repülőgépen utaztak, amely átmenetileg Svédországban dolgozó horvát állampolgárokat szállított haza. A repülőgépen a személyzettel együtt 75 utas volt, közülük többeknek lett pozitív a koronavírus-tesztje az elmúlt napokban.