A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta a 3,5 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz, és több mint 3,1 millióan már megkapták a határidő nélküli tartózkodási jogosultságot. A magyarok eddig kevesebb mint százezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt.

Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen laknak az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért,

hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért kell folyamodniuk.

Sétáló emberek egy kelet-londoni utcán a koronavírus-járvány idején, 2020. május 9-én.Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A londoni belügyminisztérium csütörtökön ismertetett első negyedévi összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül 2020. március 31-ig 3 468 670-en kértek tartós letelepedési engedélyt.

A tárca közölte, hogy saját belső - a statisztikában még nem szereplő - nyilvántartása szerint azóta meghaladta a 3,5 milliót azoknak a száma, akik kérvényezték a letelepedett jogi státust.