Ukrajnában első nap haladta meg a gyógyultak száma a megbetegedettekét

2020.05.14. 13:17

Ukrajnában a koronavírus-világjárvány kitörése óta először regisztráltak egy nap alatt több gyógyultat mint új fertőzöttet - számolt be róla csütörtökön Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online tájékoztatóján.

Az újonnan azonosított fertőzöttek száma azonban még mindig viszonylag magas. Az elmúlt napban 422 új esettel 16 847-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a halottaké pedig 17 újabb halálos áldozattal 456-ra. A betegségből eddig 4143-an gyógyultak fel, az elmúlt napban 427-en.Előző nap 70 egészségügyi alkalmazottnál mutatták ki a koronavírust, eddig közülük már 3278-an fertőződtek meg és 24-en haltak meg..

Fertőtlenítő fülkén megy keresztül egy látogató a nyugat-ukrajnai Lviv város szabadtéri múzeumába érkezésekor 2020. május 11-énForrás: MTI/EPA/Pavlo Palamarcsuk

A legtöbb új beteget ismét a két legfertőzöttebb területről jelentették, a romániai határnál lévő Csernyivci megyéből 72-őt és a fővárosból, Kijevből 52-őt.

A hadsereg egészségügyi illetékesei közölték, hogy nyolc újabb fertőzöttet regisztráltak a fegyveres erők tagjai között, jelenleg 48-an betegek. Eddig ketten haltak bele a betegségbe és 61-en gyógyultak fel.

Sztepanov kijelentette, hogy az egészségügyi minisztérium kidolgozta a karantén feloldásának következő négy szakaszára vonatkozó tervet, amelyet a kormány várhatóan a következő ülésén hagy jóvá.

Idős nő telefonál egy kijevi parkban, egy fiú pedig maszkaban biciklizik 2020. május 11-én.Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Előre bocsátotta, hogy a korlátozások enyhítése nem egyszerre fog életbe lépni az egész országban, hanem régiónkként lesznek eltérések, függően a betegek számától és a kórházak leterheltségétől. Az első szakasz május 11-én lépett életbe, a tervek szerint a második május 22-én fog.

Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter úgyszintén csütörtökön tette közzé a személyszállításra vonatkozó korlátozások feloldásának három szakaszból álló tervét, hozzátéve, hogy még az egészségügyi tárcának jóvá kell hagynia.

Látogatók egy kijevi parkban 2020. május 11-én.Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A tervezet szerint az első szakaszban még csak a felszíni tömegközlekedési eszközök közül a villamosok és trolibuszok válnának szabadon használhatókká, az úgynevezett taxi-buszok és a metrók nem, a helyközi buszjáratokat, a belföldi repülőjáratokat és a vasúti közlekedést is csak részlegesen indítanák újra. Az első szakasz életbe léptetésének időpontjáról a kormány várhatóan még a héten dönt.

A miniszter egy tévéműsorban kifejtette, hogy ellenzi a metró korai megnyitását. Vitalij Klicsko főpolgármester előző nap fordult felhívással a kormányhoz, hogy május 25-től engedélyezze a kijevi metró újbóli működését, mert óriási közlekedési dugók vannak a fővárosban.