A balti országok megnyitották közös határaikat

koronavírus litvánia
Határellenőrök ellenőriznek járműveket a litván-lett határátkelőnél, a litvániai Salociai közelében2020. május 15-én. Ezen a napon Lettország, Észtország és Litvánia megnyitották határaikat egymás állampolgárai előtt.
Vágólapra másolva!
Észtország, Lettország és Litvánia pénteken megnyitotta a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt közös határait, létrehozva ezzel Európa első utazási "buborékját".
Vágólapra másolva!

- nyilatkozta az egyik litván tisztségviselő.

A három ország állampolgárai szabadon utazhatnak a Baltikumon belül anélkül, hogy két hét karantén várna rájuk hazatérésük után.

Határellenőrök ellenőriznek járműveket a litván-lett határátkelőnél, a litvániai Salociai közelében 2020. május 15-én Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Ugyanakkor aki lett, észt vagy litván területen kívülre utazik, arra visszatérve továbbra is 14 napos izoláció vár.

- mondta Saulius Skvernelis litván miniszterelnök a három ország kormányfőinek közös videoüzenetében. A politikai vezető egyúttal aláhúzta, hogy

továbbra is meg kell őrizni az óvatosságot és a felelősségtudatot.

A három ország közös irányelveket dolgozott ki a határnyitáshoz, amelyeket hamarosan Lengyelországra és Finnországra is kiterjeszthetnek.

Védőmaszkot viselő utasok egy buszon Rigában 2020. május 12-én. A lett kormány elrendelte, hogy május 12-től kezdve csak kendővel, sállal vagy maszkkal az arcot eltakarva lehet felszállni a tömegközlekedési eszközökre. Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

A balti országokban alacsony a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, és már április végétől megkezdődött a korlátozások fokozatos enyhítése.

A térségben a Covid-19-hez köthető halálesetek száma nem haladta meg a 150-et.

Litvánia, Lettország és Észtország az eurózóna három legszegényebb tagja, amelyek gazdaságát szoros szálak fűzik egymáshoz.

A balti országok 7-8 százalékos gazdasági visszaesésre számítanak idén.

Litvánia két számjegyű csökkenést prognosztizált, ha nyárig nem indul újra a gazdasági élet.