Donald Trump új programot indít a vakcinafejlesztés támogatására

2020.05.16. 00:00

Új programot indít a vakcinafejlesztés támogatására Donald Trump, aki bízik abban, hogy még az év vége előtt, de talán még korábban is lesz oltóanyag az új típusú koronavírus ellen. 

Pénteki sajtótájékoztatóján Donald Trump amerikai elnök, miközben dicsérte a nemzetközi együttműködést, azt hangsúlyozta, hogy "nagyon rövid időn belül nagyon jó eredmények" várhatóak. 

Trump ígéretet tett arra, hogy az amerikai kormányzat minden erőforrást biztosít, nemcsak a vakcina kutatásához, hanem ahhoz is, hogy a már kifejlesztett oltóanyaghoz mindenki hozzájuthasson majd. "Amerikaiak millióihoz juttatjuk el, méghozzá nagyon gyorsan" - fogalmazott.

Gyalogos egy elnéptelenedett utcán New Yorkban 2020. május 8-ánForrás: MTI/EPA/Justin Lane

Trump bejelentette: a kormányzat új programot indít, amelynek keretében 14 ígéretes vakcinajelölt fejlesztését támogatja, és "rekordgyorsaságú" lesz a kutatómunka. A program irányítására a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriás vakcinarészlegének volt vezetőjét, Moncef Slaouit nevezte ki, a gyakorlati teendők összehangolását, majd a már kifejlesztett oltóanyag szétosztását pedig Gustave Perna, az amerikai hadsereg tábornoka felügyeli majd.

Az elnök kifejtette: nem akarja, hogy az emberek azt gondolják, minden az oltóanyagtól függ. Vakcinával vagy anélkül, de az amerikaiaknak vissza kell térniük a mindennapi élethez.  Szerinte ősszel az iskoláknak is meg kell nyitniuk a kapuikat.