A szobrokat, márványfalakat és a padlózatot is fertőtlenítették a vatikáni Szent Péter-bazilikában, és a másik három nagy római bazilikában, amelyek az olaszországi templomokkal együtt május 18-án nyitják meg ismét kapuikat a hívők előtt - közölte a Vatikán pénteken.

Tetőtől talpig védőruhába öltözött takarítószemélyzet végezte a Szent Péter-bazilika fertőtlenítését. A munka több napot vett igénybe, annál is inkább, mivel a Vatikán által közölt felvételek szerint a fertőtlenítés nem csak a nagyobb felületeket érintette, hanem az épületet díszítő számtalan szobrot, kisebb kápolnákat, valamint a bazilika külső falainak, homlokzatának alsóbb részeit is, amelyet az arra haladók megérinthetnek. 

Védőöltözetet viselő munkás fertőtleníti a vatikáni Szent Péter-bazilikát 2020. május 15-én, a koronavírus-járvány idején. Az országban a tervek szerint május 18-től újranyithatnak a templomok. Olaszországban a bevezetett óvintézkedéseket fokozatosan négy fázisban oldják fel, április 27-től négy egymást követő hétfőn újabb és újabb korlátozó intézkedéseken enyhítenek.Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Fertőtlenítették a bazilikában őrzött Pieta-szoborcsoportot védő ütésálló üveget is. A járványmegelőzési munkákban a svájci gárdisták is részt vettek.
A Szent Péter-bazilikát március 9-én zárták le, és több mint két hónap után hétfőn nyitják újra a látogatók előtt.

Védőöltözetet viselő munkások fertőtlenítik a vatikáni Szent Péter-bazilikát 2020. május 15-én, a koronavírus-járvány idején.Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Ez azt jelenti, hogy a Szent Péter térre is ismét szabad lesz a belépés.

Hasonlóképpen fertőtlenítették Róma másik három nagy pápai bazilikáját is, a Santa Maria Maggiorét, a lateráni Szent János és a városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikát is.
A Vatikán bejelentése szerint a bazilikákba belépőket testhőmérséklet-mérővel ellenőrzik majd.