Az Egyesült Államok követeli, hogy Kína engedje el a pancsen lámát

11. pancsen láma, Tibet
(190828) -- LHASA, Aug. 28, 2019 (Xinhua) -- The 11th Panchen Lama Bainqen Erdini Qoigyijabu, also a member of the Standing Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) National Committee and vice president of the Buddhist Association of China, attends a Buddhist activity at a monastery in Jilung County, southwest China's Tibet Autonomous Region, Aug. 19, 2019. The Panchen Lama went on a research tour and attended Buddhist activities in Jilung from Aug. 19 to 24. (Xinhua/Chogo)
Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok eltüntették a dalai láma által kiválasztott fiút, és azóta ismeretlen helyen tartják, nehogy a tibetiek Indiába szöktessék. Az Egyesült Államok ismét felszólította csütörtökön a kínai vezetést, hogy engedje szabadon a pancsen lámát.
Vágólapra másolva!

"Továbbra is nyomást gyakorlunk a kínai hatóságokra annak érdekében, hogy elárulják, hol tartják fogva (a fiatalembert), és hogy engedjék szabadon. Nem a kínaiak joga kiválasztani a dalai lámát sem, de a következő pápát sem" - jelentette ki újságíróknak nyilatkozva Sam Brownback, az amerikai külügyminisztériumnak a vallásszabadság ügyeivel foglalkozó tisztségviselője.

A jelenlegi, 14. dalai láma, az indiai száműzetésben élő Tendzin Gyaco mint a legfőbb tibeti buddhista vallási méltóság

1995-ben választotta ki egy hatéves kisfiú, Gedun Csöki Nyima

személyében a második számú vallási méltóságnak, a pancsen lámának a 11. reinkarnációját. Miután ezt Tibetben kihirdették, a kínai hatóságok eltüntették a fiút, és azóta ismeretlen helyen tartják, megakadályozandó, hogy a tibetiek őt is Indiába szöktessék.

A dalai láma 1995-ben választotta ki egy hatéves kisfiú, Gedun Csöki Nyimát a második számú vallási méltóságnak Forrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Chogo

A tibeti buddhisták szerint a mindenkori dalai láma maga választja meg újjászületése helyét, és hogy kiben fog újjászületni, majd halála után a vezető lámák keresik meg a konkrét személyt. A következő pancsen lámát viszont a dalai láma választja ki. Kína vitatja ezt az újjászületésre alapozott utódlási rendszert, és

magának követeli a jogot a címek adományozására.

A kínai vezetés ezért még 1995 novemberében egy más módon "megtalált" kisfiút nevezett ki pancsen lámának. A dalai láma viszont ezt nyilvánította érvénytelennek.