Terrorista propagandával vádolnak egy temesvári nőt

2020.05.15. 10:46

24 órára letartóztatott csütörtökön a romániai Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) egy temesvári nőt, akit terrorista propagandával és közel-keleti terrorista szervezetekkel való kapcsolattartással vádolnak, írja az Agerpres hírügynökségre hivatkozva a Maszol.ro erdélyi hírportál.

A DIICOT közleménye szerint a vádlott többször nyitott meg terrorista propagandaanyagokat az interneten, birtokolt is ilyennek minősülő anyagokat.

Illusztráció.Forrás: Northfoto

Az ügyészek szerint a temesvári nő 2019 folyamán fokozatos radikalizálódáson ment át a közel-keleti terrorista ismerőseinek köszönhetően, akikkel közösségi oldalakon, álprofilok segítségével tartotta a kapcsolatot, illetve ő maga is gyakran osztott meg radikális iszlamista üzeneteket a virtuális térben. 

A vád szerint a nő olyan külföldi állampolgárokkal tartotta a kapcsolatot, akiknek a radikalizálás és a terrorista cselekedetre való felbujtás a céljuk, és ennek érdekében

arra is kiképezték a kiszemelt személyt, hogy hogyan kerülje el a hatóságokat.

A vádlott így egyszerre 21 e-mail-címet, több telefont és feltöltőkártyát, valamint a felek közötti kommunikációt titkosító VPN-aplikációkat használt.