Újabb katonaszökevényeket tartóztattak le Venezuelában, akik állítólag meg akarták dönteni Maduro hatalmát

Venezuela, venezuelai válság, Nicolás Maduro venezuelai elnök
Caracas, 2020. május 7. Az elnöki sajtóiroda által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök Juan Guaidó ellenzéki vezető állítólagos aláírását viselő szerződést mutat fel caracasi internetes sajtóértekezletén, 2020. május 6-án. Maduro szerint Guaidó áll a május 3-i meghiúsult partraszállási kísérlet mögött, amelynek résztvevői megpróbálták őt elmozdítani a hatalomból. MTI/AP/Elnöki sajtóiroda
Vágólapra másolva!
A venezuelai hadsereg újabb 39 volt katonát tartóztatott le a kolumbiai határnál, akiket azzal vádolnak, hogy segítették a Nicolás Maduro elnök kormánya elleni elvetélt partraszállási kísérletet még május elején. A véd szerint a katonaszökevények célja az volt, hogy Maduro helyére az ellenzék vezetőjét, Juan Guaidót ültessék, akit az Egyesült Államok és további 60 ország ideiglenes venezuelai elnöknek ismer el.
Vágólapra másolva!

Venezuela állítása szerint a partraszállási kísérlet kezdete óta több fegyveres csoport is behatolt az országba Kolumbiából. A venezuelai hatóságok május 3-án és 4-én két partraszállási kísérletet hiúsítottak meg a fővároshoz, Caracashoz közeli Aragua és La Guaira államokban.

A hadműveletekben nyolc ember meghalt, és 18-at őrizetbe vettek.

Utóbbiak között van két volt amerikai katona, Airan Berry és Luke Denman, Caracas szerint a Silvercorp floridai székhelyű biztonsági cég alkalmazottai.

A miniszter szerint a katonaszökevények be akartak hatolni az országba Kolumbiából. A hadsereg feltételezi, hogy "szárazföldi segítséget nyújtottak azoknak a zsoldosoknak, akiknek a partraszállási kísérletét meghiúsítottuk május 3-án és 4-én" - mondta Vladimir Padrino Lopez a venezuelai nemzetbiztonsági tanács tévé által közvetített tanácskozásán. Az AFP hírügynökség megjegyzi: a tábornok miniszter nem szolgált magyarázattal arra, hogy a katonaszökevények miért akartak bejutni az országba több mint tíz nappal a balul elsült, feltételezett intervenciós kísérlet után.

Nicolás Maduro venezuelai elnök Juan Guaidó ellenzéki vezető állítólagos aláírását viselő szerződést mutat fel caracasi internetes sajtóértekezletén. Maduro szerint Guaidó áll a május 3-i meghiúsult partraszállási kísérlet mögött Forrás: MTI/AP/Elnöki sajtóiroda/-

Ezekkel az állítólagos volt katonákkal

91-re nőtt azoknak az embereknek a száma, akiket az akcióval összefüggésben letartóztattak.

Közülük már 29 ellen emeltek vádat külföldi kormányok - az amerikai és a kolumbiai - számára történő kémkedésért. A két amerikait terrorizmussal vádolják, és akár 30 évi börtönbüntetésre is ítélhetik.

Venezuela vádja szerint az intervenció célja az volt, hogy megdöntsék Maduro hatalmát, és helyébe az ellenzék vezetőjét, Juan Guaidót ültessék, akit az Egyesült Államok és csaknem 60 másik ország ideiglenes venezuelai elnöknek ismer el. Maduro egyenesen Donald Trump amerikai elnököt vádolja az akció megrendelésével, a kolumbiai kormányt pedig cinkossággal ebben. Trump tagadja, hogy az amerikai kormánynak köze volna ehhez.