A német külügyminiszter szerint a luxemburgi-német határ megnyitása fontos lépés a normalizálódás felé

2020.05.16. 14:10

Heiko Maas német külügyminiszter az Európán belüli szabad mozgás normalizálódása felé tett fontos lépésnek nevezte a luxemburgi-német határ megnyitását szombaton.

"Európa abból él, hogy nincsenek határai" - mutatott rá a politikus a német Perl és a luxemburgi Schengen között húzódó Mosel fölött átívelő határhídon, ahol Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel találkozott.

A luxemburgi határ megnyitása a koronavírus-járvány miatt márciusban életbe léptetett korlátozások fokozatos feloldásának kezdetét jelenti. A német-luxemburgi határon több mint egy tucat átkelő volt zárva az elmúlt két hónapban, a forgalmat néhány ellenőrzött átkelőhöz irányították át.
"Az állampolgárok már nem értik, milyen a határokkal bíró Európa" - hangsúlyozta Maas. Az a cél, hogy "a végén Európa olyan legyen, amilyen korábban is volt" - fűzte hozzá.

Heiko Maas német külügyminiszter és luxemburgi hivatali partnere, Jean Asselborn a luxemburgi Schengen és a németországi Perl várost összekötő Mosel folyó feletti hídon 2020. május 16-án, a közös határszakasz újranyitásának napjánForrás: MTI/EPA/Pool/Thomas Imo

A német diplomácia vezetője ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy meddig tarthat majd a schengeni övezet teljes megnyitása, és a járványügyi helyzettől tette függővé a további lépéseket.
Ezzel szemben Asselborn leszögezte: már a kezdetektől fogva ellenezte a német-luxemburgi határ lezárását.  A határt naponta mintegy 200 ezren használják  - mondta el, aláhúzva, hogy annak lezárása nagy elégedetlenséget váltott ki országában.

"Ma megmutatjuk, hogy a vírus nem győzheti le Schengent, hogy Schengen feltámad" - tette hozzá.

1985-ben a Németország, Franciaország és Luxemburg találkozásánál fekvő Schengenben írták alá az Európán belüli határellenőrzés eltörléséről szóló megállapodást. A schengeni övezet tagja a legtöbb európai uniós ország, illetve néhány további állam, például Svájc, Izland és Norvégia.