Koronavírus: jóval száz alatt a napi fertőzések száma Csehországban

2020.05.16. 11:55

Csehországban már több mint két hete jóval száz alatt van a napi igazolt koronavírus-fertőzések száma, és csökken a halottaké is. A fertőzöttek több mint kétharmada pedig már felgyógyult betegségéből - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján megjelent friss közleményből.

Szombat reggelig 8406 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami 55-tel több, mint pénteken. A betegségből 5381 személy gyógyult fel. 

A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban napról napra csökkent. 

Szombat reggelig 295 személy halt meg, többségük más betegségben is szenvedő idősebb személy volt. Az áldozatok száma hétfő óta mindössze tizenöttel emelkedett.

Kórházban jelenleg 183 személyt kezeltek, akik közül mintegy harminc állapota súlyos. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma már jóval meghaladta a 350 ezret.

Utasok egy prágai metróállomáson, a koronavírus-járvány miatt maszkot viselveForrás: AFP/Michal Cizek

Csehországban március elsején diagnosztizálták az első fertőzést. A hatóságok szerint a járvány az utóbbi időben egyre gyengül, és terjedését sikerül ellenőrzés alatt tartani. 

Tekintettel a javuló helyzetre hétfőn, két hónap után, megszűnik a korábban elrendelt szükségállapot.
A kormány felgyorsította a március közepén hozott közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedéseket. Rövidesen a diákok egy része visszatér az iskolákba és újraindul az első osztályú cseh labdarúgó bajnokság is.

Az arcmaszkok általános használata a közterületeken május 25-ig kötelező. Ezt követően azonban már csak a tömegközlekedési eszközökön, vendéglőkben és általában zárt helyeken fog kelleni használni, míg az utcákon használata nem lesz kötelező.