A líbiai káosz felgyorsíthatja a migrációs folyamatokat - mondta Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója az M1 aktuális csatornán. Ráadásképpen az álcivil szervetek arra ösztönzik a migránsokat, hogyha koronavírusosak, akkor menjenek Európába, mert ott jobb kezelést kaphatnak, mint Afrikában.

Földi László kijelentette, hogy Líbiában kiéleződtek a harcok a kormány és Halífa Haftar tábornok harcosai között, akik a fővárost, Tripolit ostromolják.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy  több millió ember akar elindulni Európa felé, nemcsak líbiaiak, hanem azok is, akik Afrika más országai és a Közel-Kelet irányából érkeztek az országba.

Migránsok Líbia partjai közelében. A kép illusztrációForrás: AFP/Federico Scoppa

Mint mondta, Afrika szinte minden országában megjelent a koronavírus, így Európát katasztrófa fenyegeti akkor, ha olyan százezres tömegek érkeznek, akiknek nemhogy az identitását, de még fertőzöttségük mértékét sem lehet megállapítani. 

A koronavírus mellett sok más betegség van Afrikában és a Közel-Keleten, amelyek Európában nem ismertek, és az egészségügyi ellátórendszer miatt nem terjedtek el - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ezért is kapnak védőoltás az Afrikába, illetve a Közel-Keletre utazók. Kitért arra is, hogy az álcivil szervezetek (amelyeket jelentős részben Soros György finanszíroz - a szerk.) azt mondják a libáiból induló illegális bevándorlóknak, hogyha elkapják a koronavírust, akkor Európában jobb kezelésben részesülnek majd, mint Líbiában. Így már nemcsak anyagi megfontolásból, hanem az egészségük miatt is útnak indulnak a migránsok  - mutatott rá Földi László.