Ismét csökkent a napi halálozások és az új fertőzöttek száma Olaszországban

2020.05.17. 19:33

Az elmúlt 24 órában 145 halálos áldozata volt a COVID-19 járványnak Olaszországban, amely március 9-e óta a legalacsonyabb szám. Kevesebb, mint a szombati 153 halott – közölte az olasz polgári védelem. Az újonnan azonosított fertőzöttek száma március 4. óta nem volt ilyen alacsony, mint vasárnap. A szombati 875 után, vasárnap 675 új beteget regisztráltak - adta hírül a Reuters.

A járvány február 21-i, olaszországi kirobbanása óta 31.908 ember halt meg az országban  – közölte a hivatal, amely a harmadik legmagasabb esetszám a világon az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után.Az Olaszországban igazolt esetek száma jelenleg 225.435, mellyel az Egyesült Államok, Spanyolország, Nagy-Britannia, Oroszország és Brazília után a hatodik legmagasabb a világon.Az aktív fertőzöttek száma a tegnapi 70.187-ről 68.351-re csökkent, valamint az intenzív ellátást igénylők száma a szombati 775-ről 762-re esett. Nőtt a gyógyultak száma is. A szombati 122 810-ről 125 176-ra.

Védőöltözetet viselő munkás fertőtleníti a vatikáni Szent Péter-bazilikát.Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Az északi Valle d'Aosta és a déli Calabria tartományban az utóbbi huszonnégy óra alatt egy fertőzöttet sem diagnosztizáltak.A gócpont Lombardiában 69-re emelkedett a halottak napi száma a korábbi 39-ről. A diagnosztizált fertőzöttek száma a korábbi 399-ről 326-ra csökkent, ebből 110-t Milánóban szűrtek. A középolasz Lazio tartományban egy nap alatt ötvennel emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma, köztük 18-an ugyanazon a temetésen betegedtek meg.

Az utasok testhőmérsékletének mérése alkalmas ’okossisakot’ visel egy nő a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren.Forrás: MTI/AP/LaPresse/Roberto Monaldo

Hétfőtől újranyit a március 11. óta országosan leállított kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom, kulturális élet, valamint a templomok is. Majdnem egymillió vállalkozásról van szó, és a számítások szerint majdnem négyszázezer alkalmazott nem fog tudni azonnal visszatérni dolgozni.Az üzletek a hétfő délelőtti órákban húzzák fel ismét redőnyeiket, mivel a reggeli csúcsforgalom enyhítésére több városban a megszokottnál későbbi nyitást rendeltek el. Az olaszok most először hagyhatják el lakókörzetüket engedély nélkül, találkozhatnak ismerőseikkel, vendéget fogadhatnak lakásukban, de a házibulik továbbra is tilosak.A zárt helységekben - például a Szent Péter-bazilikában - legfeljebb 200 személy, szabadtéren maximum ezer ember tartózkodhat egyszerre.

Védőmaszkos járőkelők Nápolyban.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

A személyek között biztonsági okokból betartandó távolságot templomokban, éttermekben és strandokon egyaránt egy méterre csökkentették. Kötelező a szájmaszk viselete.Virginia Raggi római főpolgármester óvatosságra szólította fel a lakosságot: "a távolság tartásával fogjunk most össze" jelszóval szorgalmazta az óvintézkedések betartását, hangsúlyozva, hogy máskülönben az utóbbi több mint két hónap erőfeszítései semmisülnek meg. Giuseppe Sala milánói polgármester a dóm tetején forgatott videóüzenetben Szűz Mária oltalmát kérte, kijelentve, hogy a helyzet a városban továbbra is "törékeny", emlékeztetve a Lombardiában elhunyt több mint 15 ezer emberre.Hétfőtől Róma lakosai például felkereshetik a húsz kilométerre található tengerpartot, de a tartományok közötti mozgás csak június 3-tól lesz engedélyezett. Az újraindulás utáni óvintézkedések országosak, de minden tartomány tovább enyhítheti vagy szigoríthatja a rendelkezéseket a járványgörbe további alakulása szerint, melyet az egészségügyi hatóságok is folyamatosan ellenőriznek.

Takarítanak egy milánói Versace üzletben.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Paolo Salmoirago

Vincenzo De Luca, a déli Campania kormányzója bejelentette, hogy a régióban nem indul újra az élet hétfőtől, nem nyitnak ki az éttermek és üzletek. Arra hivatkozott, hogy a tartomány kapja a legkevesebb egészségügyi támogatást a római kormánytól, ezért nem kockáztathatják a fertőzés terjedését. Hozzátette, hogy megnyugtató járványadatok nélkül június 3-től sem nyitja újra a tartomány határait a máshonnan érkezők előtt.
A korlátozások utolsó vasárnapján máris megteltek a városok utcái, terei és parkjai. Volt, ahol nem mindenki viselt maszkot, és az emberek sokaságában a közösségi távolságtartás sem bizonyult könnyűnek az olaszok számára. Az olaszok vasárnap estig az utcákon sétáltak, beszélgettek a rendkívüli jó időben, a fagylaltozók, kávéházak előtt egymástól szétszórva álltak, és "kiszabadultak" a gyerekek és a fiatalok is.