Meglehetősen hűvös fogadtatásban részesítették a brüsszeli Szent Péter Kórházban Sophie Wilmès belga miniszterelnököt. A liberális politikus szombat délután kereste fel az egészségügyi létesítményt, amely a belga járványkezelésben kiemelt szerepet tölt be, itt ápolták az első belgiumi koronavírusos esetet is. Amint a miniszterelnöki konvoj feltűnt a kórház udvarán, az ott sorfalat álló személyzet hátat fordított, így „köszöntve" a miniszterelnököt – írja a Magyar Nemzet.

Ahogy arról az Origo korábban már több alkalommal is beszámolt, Belgium népességarányosan a járvány által leginkább sújtott európai ország. 

A mindössze 11,4 milliós országban 55 ezerre tehető az azonosított fertőzöttek száma, és meghaladta a 9 ezret a koronavírussal összefüggő megbetegedésben meghaltak száma. 

A szombati demonstrációt a Szent Péter Kórház (Hôpital Saint-Pierre) épülete előtt a szakszervezetek a liberális belga kormánykoalíció járványkezelési módszerével, illetve általánosságban a belga egészségügy állapotával, a folyamatos forráscsökkentéssel magyarázták. 

Sophie Wilmés miniszterelnök nem mellesleg a Charles Michel volt belga kormányfő, jelenlegi Európai Tanács-elnök féle Mouvement Réformateur (MR) párt politikusa.

Mondhatni, úgy viszonyultak hozzá a brüsszeli egészségügyi dolgozók, mint ahogy a liberális kormányzat viszonyult a belga egészségügyhöz az elmúlt években, tehát hátat fordítottak neki. 

Sophie Wilmés hivatalos közösségi oldalain is beszámolt a vizitről, ám a bejegyzésekben „a párbeszéd szempontjából fontos pillanatként" emlegette a látogatást.

A Szent Péter Kórház igazgatója ugyanakkor köszönetét fejezte ki a miniszterelnöknek. Mint mondta, a kórház személyzete érzelmi hullámvasutat élt át az elmúlt időszakban, így sokféle érzelmet kellett kifejezniük.

Péntek délután Emmanuel Macron francia liberális államfő is a belga miniszterelnökhöz hasonló helyzetbe került.

Ahogy azt az Origo megírta, a Párizs belvárosában található Pitié-Salpêtrière Kórházban az ott dolgozó nővérek Macrontól a korábbi ígéreteit kérték számon, majd felhívták a figyelmet az egészségügyben uralkodó tarthatatlan állapotokra.