Izraelben minden korosztály számára megkezdődött a tanítás

2020.05.17. 13:23

Két hónap kényszerszünet után vasárnap reggel minden korosztály számára megnyíltak az iskolák Izraelben, miután a koronavírus-járvány fokozatosan visszaszorult az utóbbi hetekben - írta a helyi média vasárnap.

Az óvodák és az alsó tagozatok első három osztálya, valamint az érettségiző osztályok különleges rendszabályokkal, kiscsoportos oktatás keretében már két hete elkezdhettek iskolába járni, de az összes korosztály csak vasárnaptól vehet részt az iskolai oktatásban. A különösen fertőzött településeken továbbra is távoktatással folyik a tanítás.

Az oktatásügyi és az egészségügyi minisztérium utasításai alapján rendkívüli intézkedéseket vezettek be az intézményekben: a szülőknek naponta írásban igazolniuk kell, hogy a gyerekük egészséges és tünetmentes,  a negyedik osztályosnál idősebb tanulóknak szájmaszkot kell viselniük, az ablakokat a negyvenfokos hőség és a klímaberendezések működtetése ellenére nyitva kell tartani, a gyerekek padjait egymástól két méterre kell elhelyezni, és csakis állandó padtársak ülhetnek egymás mellett.

Ultraortodox zsidó család érkezik egy mobil tesztállomásra Jeruzsálemben 2020. április 19-énForrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Ezenkívül a 12-es kereskedelmi televízió híradása szerint minden osztály alkoholos törlőkendőket is kap, amivel rendszeresen letörlik a felületeket, és növelik a takarítások gyakoriságát is.
A szünetekben az osztályok elkülönülnek egymástól, és az iskolások megpróbálják tartani egymástól a kétméteres távolságot. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint szeptember eleji tanévkezdés hangulat van az iskolákban, a gyerekek nagyon örülnek, hogy a két hónap szünet után ismét együtt lehetnek társaikkal. Rafi Perec leköszönő oktatási miniszter az iskolák megnyitásának gazdasági fontosságát hangsúlyozta, szerepüket abban, hogy a szülők is visszatérhessenek munkahelyeikre, és újraindulhasson a gazdasági élet.

Ultraortodox zsidó hívők egymástól biztonságos távolságra, a lakóházak udvarán lévő játszótéren végzik reggeli imájukat az izraeli Bné Brakban 2020. április 24-énForrás: MTI/AP/Oded Balilty