Mike Pompeo örül az afganisztáni hatalommegosztásnak

2020.05.18. 06:15

Afganisztánban vasárnap írt alá megállapodást a hatalom megosztásáról Asraf Gáni afgán elnök és vetélytársa, Abdulla Abdulla, aki korábban nem akarta elismerni Gáni választási győzelmét. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államok számára továbbra is elsődleges fontosságú az afganisztáni konfliktus politikai rendezése, ezért üdvözli a hatalommegosztást.

Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő közölte: az amerikai külügyminiszter elismerését fejezi ki, hogy Asraf Gáni afgán elnök és vetélytársa, Abdulla Abdulla "megállapodott Afganisztán közös kormányzásában". A szóvivő hangsúlyozta: az Egyesült Államok számára továbbra is elsődleges fontosságú az afganisztáni konfliktus politikai rendezése, ezért is üdvözli, hogy a két afgán politikai vezető "elkötelezte magát a tárgyalások megindításának cselekvő támogatása mellett". A szóvivő leszögezte továbbá, hogy az amerikai külügyminiszter sajnálja az eddigi politikai zsákutca miatt elvesztegetett időt.

Asraf Gáni afgán elnök és vetélytársa, Abdulla AbdullaForrás: AFP/Handout

Afganisztánban vasárnap írt alá megállapodást a hatalom megosztásáról Asraf Gáni afgán elnök és vetélytársa, Abdulla Abdulla, aki korábban hónapokon keresztül nem akarta elismerni Gáni győzelmét a legutóbbi választáson. Kabuli közlés szerint a megegyezés értelmében

Abdulla Abdulla tagokat delegálhat az új kormányba, sőt, a vezető kormányzati posztok felét az ő hívei töltik majd be. Abdulla irányításával hívják életre majd azt a Nemzeti Megbékélési Tanácsot, amely a kormány nevében folytatja a közvetlen tárgyalásokat a tálibokkal.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja még pénteken újságíróknak azt mondta: nemsokára Kabulba utazik, hogy elősegítse az afgán felek közötti tárgyalásokat, az erőszak csökkentését és a kormányerők és a tálibok közötti fogolycsere felgyorsítását, illetve a foglyok szabadon bocsátását. A március elején a katari Dohában megkötött amerikai-tálib egyezmény értelmében a tálibok ezer, a kormányerők ötezer foglyot bocsátanak szabadon. Khalilzad leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok kész mindent megtenni az afgán békefolyamatért, mert - mint fogalmazott - "nincs más alternatíva".