Csehország május 26-tól újra szabadon átjárhatóvá teszi a határait

2020.05.18. 19:54

Csehország május 26-tól újra szabaddá teszi államhatárainak átlépését, az ellenőrzések ezután már csak szúrópróbaszerűek lesznek. Jan Hamácek belügyminiszter Twitter-bejegyzése szerint erről hétfői ülésén döntött a cseh kormány.

A Csehországba való belépéskor továbbra is kell negatív koronavírusteszttel rendelkezni, de ezt is csak szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni.
Tomás Petrícek külügyminiszter a kormányülés előtt újságíróknak azt mondta, hogy Csehország azon igyekszik, hogy június közepéig teljes egészében megnyithassa határait. Ennek feltételeiről már tárgyalnak az összes szomszédos országgal, a legelőrehaladottabb állapotban a cseh-osztrák tárgyalások vannak. 

Védőmaszkot viselő utas a prágai Václav Havel repülőtéren 2020. május 18-án. A koronavírus-járvány miatti két hónapos kényszerszünet után a mai naptól újra indulnak járatok a cseh fővárosból, de egyelőre csak Amszterdamba, Frankfurtba, Párizsba és StockholmbaForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A külügyminiszter szeretné elérni azt is, hogy a csehek anélkül utazhassanak a nyáron, hogy kötelező legyen számukra a koronavírusteszt, illetve a külföldről való visszatérés után a kéthetes karantén. 
Május végén, június elején már nyilvánosságra kellene hoznunk a szomszédokkal való teljes határnyitás konkrét időpontjait és feltételeit - mondta Petrícek újságíróknak a kormány ülése előtt. A csehek kiutazását jelenleg a szomszédos országok intézkedései akadályozzák. A miniszter megerősítette, hogy a cseh, a szlovák és az osztrák illetékesek kedden tárgyalnak a határok megnyitásáról, míg szerda a cseh-német tárgyalásoké.

Esküvői ruhát és szájmaszkot viselő modellek fotózás közben a prágai Károly hídon 2020. május 5-én, a koronavírus-járvány idejénForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Lengyelországgal a tárgyalások még csak a kezdeti szakaszban vannak. Remélem, hogy június közepén ez a határszakasz is megnyílhat - mondta Petrícek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy mindez a járványhelyzet alakulásának függvénye. 
Hétfő délelőttig Csehországban az egészségügyi minisztérium hivatalos kimutatása szerint 8480 személy kapta meg a fertőzést, a betegségből 5468 személy már felgyógyult.

Szájmaszkban ül néhány néző egy újranyitott moziban Prágában 2020. május 11-én. Két hónapos szünet után Csehországban újra megnyíltak a bevásárlóközpontok, a vendéglők és a fodrászatok. Legfeljebb száz ember részvételével rendezvények tarthatók, megnyíltak a színházak, a mozik, és az általános és középiskolák végzős diákjai visszatértek iskolájukbaForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Az utóbbi két hétben a napi új fertőzések számának növekedése ötven körül mozog. A betegség eddig 298 halálos áldozatot követelt. Kórházban jelenleg már csak 166 személyt kezelnek, közülük mintegy két tucatnál nehéznek minősíthető a betegség lefolyása. Csehországban vasárnap éjfélkor véget ért a március közepén kihirdetett szükségállapot. A cseh kormány hétfői ülésének legfőbb célja a közéletet és a gazdaságot korlátozó intézkedések teljes feloldásának pontosítása. Már korábban közölték, hogy a szájmaszkok kötelező viselete a közterületeken május 25-én megszűnik, ugyanakkor továbbra is viselni kell majd a tömegközlekedési eszközökön és a zárt helyiségekben.