Szlovéniában az elmúlt egy napban nem regisztráltak új fertőzöttet

2020.05.18. 16:07

Szlovénia a pénteki határnyitást követően vasárnap este pontosított a beutazás szabályain - írta a helyi sajtó hétfőn. Az elmúlt egy napban új koronavírusos beteget nem regisztráltak, ugyanakkor szlovén állampolgárok - Horvátország kivitelével - továbbra is csak üzleti, egészségügyi vagy családi okok miatt utazhatnak más országokba.

A korábbi kormányrendelet szerint az Európai Unió állampolgárai nem minden, de sok átkelőnél újra beléphettek az országba, és nem kellett betartaniuk az addigi előírást, a belépés utáni hétnapos karantént. A kormány vasárnap este telefonos ülésén módosította ezt a rendeletet.

Csak azon schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt, amelyekkel kétoldalú technikai megállapodást kötött Ljubljana, vagy EU-szinten általános megállapodás született róla. Ezen országok listáját folyamatosan frissítik, és hétfőtől közlik a külügyminisztérium, valamint a közegészségügyi intézet honlapján. 

Az unión kívüli országokból érkezőknek ezután is két hétre karanténba kell vonulniuk, ez alól csak kevés kivétel van. Nem kell például karanténba vonulnia azoknak a nem uniós állampolgárnak, akik egy nap alatt átutaznak Szlovénián.

A válságkabinet hétfői közlése szerint a szlovén állampolgárok - Horvátország kivitelével - továbbra is csak üzleti, egészségügyi vagy családi okok miatt utazhatnak más országokba. Szlovéniában az elmúlt 24 órában nem regisztráltak egyetlen koronavírus-fertőzést sem, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében. Az ismert fertőzöttek száma 1466, a járvány halálos áldozatainak száma 104. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban közel 70 ezer tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 25-en vannak kórházban, közülük ötöt ápolnak intenzív osztályon.

Vendégek ülnek egy kávézó teraszán 2020. május 4-én Szlovénia fővárosábanForrás: AFP/Jure Makovec

Az országban hétfőtől szigorú óvintézkedések mellett kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá egyes középfokú szakiskolák, az autósiskolák, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, valamint a kollégiumok.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt kettővel - kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban - 2228-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 95 maradt. Az első fertőzés közel három hónappal ezelőtti megjelenése óta 1946 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 122 beteget kezelnek kórházban, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 54 820 koronavírus-tesztet végeztek el.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: a jövőben nem tartanak több sajtótájékoztatót, mert nincs rá szükség, járványügyi helyzet ugyanis kiváló. 
A válságstáb mindazonáltal továbbra is figyelemmel kíséri az eseményeket  - húzta alá.