A járványt rosszul kezelő Svédország elszigetelődik Európától

Stockholm, 2020. április 23. Emberek egy stockholmi kerthelyiségben 2020. április 22-én, a koronavírus-járvány idején. Svédországban egyáltalán nem vezettek be kijárási tilalmat a koronavírus-járvány elleni védekezésül. MTI/AP/TT Hírügynökség/Anders Wiklund
Vágólapra másolva!
Svédország a legtöbb európai országtól teljesen eltérő módon kezelte a koronavírus-járványt. Az ország nem akart karantént bevezetni, ám most úgy tűnik, mégis teljesen elszigetelte magát Európától. A környező államok ugyanis lassan újranyitják határaikat, azonban a svédekkel közös szakaszt egyelőre a legtöbb ország zárva tartja – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A járvány kezdetén az országoknak mérlegelniük kellett, hogy milyen mértékű korlátozásokat szeretnének bevezetni annak érdekében, hogy biztosítsák az állampolgárok biztonságát, és mégse döntsék be a gazdaságukat.

A stockholmi baloldali kormánykoalíció úgy döntött, hogy el akarja kerülni a karantént és a nyájimmunitás-modellt kívánja alkalmazni (bár ezt hivatalosan soha nem mondták ki), azonban ezért nagy árat fizetett Svédország.

Emberek egy stockholmi kerthelyiségben a koronavírus-világjárvány idején. Svédországban egyáltalán nem vezettek be kijárási tilalmat a koronavírus-járvány elleni védekezésül. Forrás: MTI/AP/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

A súlyos svéd járványhelyzet miatt pedig a legtöbb szomszédos ország zárva tartja az országgal közös határait.

A finn belügyminiszter pénteken jelentette be, hogy Norvégia, Dánia és Izland is stabilizálta már a járványhelyzetet, azonban a svédek helyzete kifejezetten aggasztó.

Csütörtökön például világszinten Svédországban volt a legmagasabb az egy főre eső napi halálozási arány.

Éppen emiatt Finnország a dán modellt követve a norvég és német területekről beérkezőknek lehetővé teszi a határátlépést, azonban a svéd határt továbbra is zárva tartja.

Dánia szintén fenntartja a határzárat svéd szomszédjával, az intézkedést egy nappal Finnország előtt jelentette be a dán kormány. Lengyelországgal együtt most készülnek csatlakozni az úgynevezett "Balti buborékba", mely a balti államok, Lettország, Észtország és Litvánia kölcsönös határátjárását biztosítja és fokozatosan nyit az unió többi tagállama felé.

A litván miniszterelnök elmondta, hogy a balti térség enyhítései nagyszerűen mutatják egész Európának, hogy a régió helyesen kezelte a koronavírus-járványt.

Svédországot természetesen ebbe a korlátozásmentes zónába sem hívták meg.

Norvégia ráadásul egy lépéssel még tovább is ment, és

a katonai rendőrséget vezényelte ki a norvég-svéd határra, hogy biztosítsa, egy svéd sem hagyja el az országot.

Svédország tehát lehet, hogy az elszigetelődést akarta elkerülni, de pont ezzel szigetelődött el egész Európától.

A legfrissebb adatok alapján a 10,3 milliós Svédországban 30 143 ember fertőződött meg, akik közül 3679-en meghaltak, 4971-en pedig meggyógyultak. 287 személy állapota kritikus.

Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett lezárt esetek (8650 ilyen van) tekintetében

a halálozási arány óriási, 43 százalékos.