Kaliforniában és Dél-Floridában is újraindul a gazdaság

2020.05.19. 06:33

Dél-Floridában hétfőn újranyitottak az üzletek, Kaliforniában a kormányzó bejelentette, hogy az állam 58 megyéjének csaknem mindegyikében újraindul a gazdaság egy része.

A déli Floridában hétfőn megkezdődött az állam gazdasági életének részleges újraindulása. Az állam déli vidékein az áruházak, boltok és szolgáltatók kezdték újra a munkát, igaz, a kötelezően előírt óvatossággal. Az üzletekben és az éttermekben például egyszerre ötven embernél több nem tartózkodhat, és mindenkinek kötelező szájmaszkot viselnie a köztereken, ahogy a miami repülőtéren is. A korlátozások feloldása azonban nem érvényes a szállodákra, éjszakai szórakozóhelyekre, sportlétesítményekre, filmszínházakra, masszázsszalonokra és az állam déli részének tengerparti strandjaira sem.

"Látszik a fény az alagút végén" - jelentette ki Ron DeSantis republikánus kormányzó. Hozzáfűzte, hogy óvatos, mégis gyors újraindítást szeretne a gazdasági válság további mélyülésének elkerülésére.

Eltérő ütemben

Florida különböző megyéiben és városaiban eltérő ütemű az újraindulás. Míg az állam északkeleti tájain már legalább egy hete nyitva vannak a tengerparti strandok is, Miamiban és Miami Beachen csak szerdán és a jövő héten nyitnak újra az éttermek és az üzletek.

A zárt terekben mindenhol kötelező maszkot viselniForrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Eva Marie Uzcategui Trinkl

Minden közösség maga dönthet

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója hétfőn bejelentette: az 58 megye legtöbbjében nyitva lehetnek az éttermek és a szolgáltatók, de a kiskereskedések egyelőre csak előre megrendelt árut adhatnak ki, kuncsaftokat nem fogadhatnak. Newsom közölte azt is, hogy nemsokára megnyílhatnak a fodrászatok, és júniusra jósolta a sportlétesítmények kapuinak megnyitását is. Elmondta, hogy minden közösség maga dönthet az újraindítás üteméről, és ebben a helyi egészségügyi hatóságok szava lesz a döntő. Ennek értelmében Kalifornia 24 északi megyéjében már újraindult az élet.

Új szabályok

Új szabályokat írtak elő az újraindításhoz. Már nem előfeltétel, hogy az adott megyében két héten keresztül ne legyen halálos áldozata a koronavírus-járványnak. Az új előírások szerint 100 ezer lakosra nem juthat 25-nél több diagnosztizált fertőzött, és a Covid-19-cel kórházba szállított betegek száma egy héten keresztül nem emelkedhet 5 százaléknál nagyobb arányban.

Beindultak az autógyárak

Detroit mellett hétfőn újraindult a munka a három nagy autógyár, a General Motors, a Ford és a Fiat Chrysler üzemeiben is. A munkásoknak valamennyi gyárban szájmaszkot és védőszemüveget kell viselniük, testhőmérsékletüket belépés előtt megmérik. Kötelezővé tették az üzembe lépés előtti kézmosást is.