Lemondott az első feleségének meggyilkolásával vádolt lesothói kormányfő

Thomas Thabane
Lesotho távozó miniszterelnöke, Thomas Motsoahae Thabane.
Vágólapra másolva!
Lemondott kedden Thomas Thabane lesothói miniszterelnök, akit első feleségének meggyilkolásával vádolnak, és akinek távozásával több hónapos belpolitikai válság zárulhat le az afrikai országban.
Vágólapra másolva!

A 80 éves politikus Thabane parlament által kijelölt

utódját, Moeketsi Majoro jelenlegi pénzügyminisztert várhatóan szerdán iktatják be hivatalába.

Lesotho távozó miniszterelnöke, Thomas Motsoahae Thabane. Forrás: AFP/Angela Weiss

- mondta a leköszönő kormányfő a lesothói televízióban közvetített beszédében.

Motlalentoa Letsosa, a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokratikus Kongresszus párt elnökhelyettese bejelentette, hogy pártja csatlakozni fog Majoro új koalíciós kabinetjéhez.

A több mint három éve hatalmon lévő Thabanétól az őt ért vádak miatt saját pártja, és a koalícióban lévő többi politikai erő is megvonta támogatását, és erőteljes nyomást gyakoroltak rá, hogy önként váljon meg tisztségétől.

Thabane azonban mindvégig ellenállt.

Ügye a koalíció széthullásához vezetett, miután kiderült, hogy nincs már kellő parlamenti támogatottsága az ország további irányításához. A lesothói kormány dél-afrikai közvetítéssel állapodott meg a helyi pártokkal arról, hogy biztosítják Thomas Thabane "méltóságteljes visszavonulását".

A miniszterelnök volt feleségét, az 58 éves Lipolelo Thabanét 2017 nyarán, két nappal Thomas Thabane beiktatása előtt lőtték agyon Maseruban.

A gyilkosság miatt február elején a miniszterelnök mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen is már vádat emeltek azzal a gyanúval, hogy

nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával.

Az asszonyt óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Thomas és Maesaiah Thabane mindvégig tagadta a vádakat.