Lemondott kedden Thomas Thabane lesothói miniszterelnök, akit első feleségének meggyilkolásával vádolnak, és akinek távozásával több hónapos belpolitikai válság zárulhat le az afrikai országban.

A 80 éves politikus Thabane parlament által kijelölt utódját, Moeketsi Majoro jelenlegi pénzügyminisztert várhatóan szerdán iktatják be hivatalába. 

Lesotho távozó miniszterelnöke, Thomas Motsoahae Thabane.Forrás: AFP/Angela Weiss

Arra kérem az egész országot, hogy adja meg utódomnak a lehető legnagyobb segítséget, részemről pedig személyes támogatásomról szeretném biztosítani - mondta a leköszönő kormányfő a lesothói televízióban közvetített beszédében.
Motlalentoa Letsosa, a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokratikus Kongresszus párt elnökhelyettese bejelentette, hogy pártja csatlakozni fog Majoro új koalíciós kabinetjéhez.A több mint három éve hatalmon lévő Thabanétól az őt ért vádak miatt saját pártja, és a koalícióban lévő többi politikai erő is megvonta támogatását, és erőteljes nyomást gyakoroltak rá, hogy önként váljon meg tisztségétől.

Thabane azonban mindvégig ellenállt.

Ügye a koalíció széthullásához vezetett, miután kiderült, hogy nincs már kellő parlamenti támogatottsága az ország további irányításához. A lesothói kormány dél-afrikai közvetítéssel állapodott meg a helyi pártokkal arról, hogy biztosítják Thomas Thabane "méltóságteljes visszavonulását".
A miniszterelnök volt feleségét, az 58 éves Lipolelo Thabanét 2017 nyarán, két nappal Thomas Thabane beiktatása előtt lőtték agyon Maseruban. A gyilkosság miatt február elején a miniszterelnök mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen is már vádat emeltek azzal a gyanúval, hogy

nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával.

Az asszonyt óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Thomas és Maesaiah Thabane mindvégig tagadta a vádakat.