Lehetséges, hogy a koronavírus-járvány miatt Litvániában május 31-ig hatályban lévő országos karantént nem hosszabbítják meg - közölte Saulius Skvernelis miniszterelnök kedden. A balti államokban biztató a helyzet, ellenben Fehérorszországban közel ezer új beteget regisztráltak az elmúlt 24 órában.

Amennyiben lehetőségünk lesz szavatolni az állampolgárok biztonságát ezen intézkedések nélkül, úgy nem kizárt, hogy csak a szükségállapot marad hatályban - mondta Saulius Skvernelis litván miniszterelnök.

A karanténszabályok esetleges meghosszabbítását firtató újságírói kérdésre válaszolva Skvernelis kijelentette: ezt gyakorlati, nem pedig politikai kérdésként kezelik.A döntést szakértői szakvéleményre alapozottan hozzuk meg. Kielemezzük a helyzetet, van erre még két hetünk - tette hozzá.

Határellenőrök ellenőriznek egy járművet a litván-lett határátkelőnél, a litvániai Salociai közelében 2020. május 15-énForrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

A 2,8 millió lakosú Litvániában március 16-án vezettek be karantént. Az országban eddig 1547 fertőzöttet jelentettek, akik közül 59-en haltak meg, és 997-en meggyógyultak.

Biztató a helyzet a balti államokban

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban az utóbbi 24 órában hárommal 1012-re nőtt a fertőzöttek és kettővel 21-re nőtt a halálos áldozatok száma. Eddig 694-en gyógyultak meg.

Az 1,3 millió lakosú Észtországban 1791 az azonosított fertőzöttek száma, a járvány miatt 64 ember halt meg.

A balti országokban alacsony a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, és már április végétől megkezdődött a korlátozások fokozatos enyhítése. A térségben a Covid-19-hez köthető halálesetek száma nem haladta meg a 150-et.

Védőmaszkot viselő utasok az utasfelvételi pultnál a Rigai nemzetközi repülőtéren 2020. május 18-ánForrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Az egymáshoz szoros gazdasági szállakkal fűződő Észtország, Lettország és Litvánia pénteken megnyitotta a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt közös határait, létrehozva ezzel Európa első utazási "buborékját".

Közel ezer új beteg Fehéroroszországban

Míg a balti államokban csökken az új fertőzöttek száma, addig a csaknem 9 és fél milliós Fehéroroszországban 936 új esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában. A minszki egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 31 508-ra nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, és eddig 175-en haltak meg a betegségben, 10 620 ember meggyógyult, és 375 076 koronavírustesztet végeztek el az egészségügyi hatóságok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői ismételten és hangsúlyozottan a távolságtartási szabályok betartatását, a tömegrendezvények betiltását, valamint a nagyobb létszámú gyülekezések kerülését tanácsolták a fehérorosz hatóságoknak. Az országban ennek ellenére nem vezettek be karantént.