Már közel kétszer annyi gyógyult van Olaszországban, mint aktív fertőzött

2020.05.19. 19:53

A gyógyultak száma majdnem kétszer annyi, mint az aktív fertőzötteké Olaszországban. A polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint eddig több mint 32 ezer ember halálát okozta a koronavírus Olaszországban.

A halottak száma 162-vel emelkedett az egy nappal korábbi 99-hez képest. Hétfőn először süllyedt száz alá a halottak száma március 9. óta, majd most ismét emelkedett.  Összesen 32 169 ember halt meg.

Az aktív fertőzöttek száma több mint ezernégyszázzal csökkent, az egy nappal korábbi ezerötszáz után, és már csak 65 129. Közülük nyolcvannégy százalék házi karanténban tartózkodik, valamivel tízezer alá csökkent a kórházban kezeltek száma, a Covid-19 betegek közül 716-an vannak intenzív osztályon.

Egy nap alatt - a halottakat is számolva - az egész országban 813 fertőzöttet szűrtek, az egy napja regisztráltak kétszeresét. Ezek több mint felét Lombardiában mérték. A gyógyultak száma túllépte a 129 ezret. 

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 226 699-et. A gócpont Lombardiában 54-gyel emelkedett a halottak száma a korábbi 24-hez képest. A diagnosztizált fertőzöttek száma 462-vel emelkedett az egy napja mért 175 után.

A május 18-i újraindulás második napján az olaszországi ruhaüzletek 90 százaléka, az éttermek 70 százaléka tartott nyitva.

Vásárlók testhőmérsékletét méri egy biztonsági őr egy római üzlet bejáratánál 2020. május 19-én. Olaszországban a járványügyi intézkedések feloldásának második fázisában május 18-tól újraindulhat a kereskedelem és a vendéglátás a társadalmi távolságtartás szabályainak szigorú betartásávalForrás: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

A belügyminisztérium közlése szerint hétfőn több mint 127 ezer személyt ellenőriztek, és közülük több mint hatszázat bírságoltak meg, mivel elhagyták tartományuk területét, vagy diagnosztizált pozitívként és lázzal kimentek az utcára.  Több mint 51 ezer üzletet ellenőriztek, ezekből mintegy negyvenet zárattak be a hatóságok az óvintézkedések hiánya miatt.

A szicíliai Palermo polgármestere videóüzenettel szólította fel a város lakosait, tartsák be a távolságtartást, miután a Vucciria történelmi piacának utcáin, éttermek, szórakozóhelyek sokasága között, tömegek mozogtak hétfőn este szájmaszk nélkül.