Szlovénia feloldotta a korlátozó intézkedéseket a horvát határon

2020.05.19. 14:39

Szlovénia feloldotta a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket Horvátországgal közös határán - jelentette a helyi sajtó kedden. Ljubljana Magyarországgal és Ausztriával is folytat tárgyalásokat a határnyitásról.

A szlovén határt csak azon, a schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül, amelyekkel Ljubljana kétoldalú megállapodást kötött, illetve ha uniós szinten általános megállapodás született róla.

Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter újságíróknak elmondta: várhatóan június elején újranyitják a határokat azokkal a szomszédos országokkal is, amelyekben hasonló a járványügyi helyzet, mint Szlovéniában.  Hétfőn erről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint osztrák partnerével is felvette a kapcsolatot - hangsúlyozta.

Szavai szerint a megállapodások célja az, hogy megfelelő iránymutatásokat dolgozzanak ki a határátlépést illetően, illetve biztosítani tudják a feltételeket ahhoz, hogy senki egészsége ne kerülhessen veszélybe, azaz a koronavírus ne terjedhessen el.

Hivatalosan is vége a járványnak

Szlovénia hivatalosan is bejelentette a járvány végét. A legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt eggyel, 1467-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és 

már negyedik napja senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében,  a járvány halálos áldozatainak száma így 104 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban közel 70 ezer tesztet végeztek el.

Hétfőn már kinyithattak az éttermek és a kávézók SzlovéniábanForrás: AFP/Jure Makovec

A diagnosztizált betegek közül 24-en vannak kórházban, közülük 5-öt ápolnak intenzív osztályon.

Kinyithattak az éttermek, a kávézók és a kisebb szállodák

A kormány a héten készül bemutatni a harmadik gazdaságélénkítő csomagját, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni. Az első csomag a munkahelyek megtartását célozta, a második a cégek likviditását garantálta.

A kabinet a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan enyhített a korlátozásokon, és újraindította a gazdaságot.

Hétfőn kinyithattak a bevásárlóközpontok, az éttermek és kávézók, valamint a kisebb szállodák, továbbá visszatérhettek az iskolapadokba az általános iskolák alsó tagozatos tanulói.  A kormány azt tervezi, hogy május 25-től a felső tagozatos osztályok számára is elindítja az oktatást. A kisdiákoknak 35 százaléka, az óvodásoknak pedig a fele tért vissza a nevelési-oktatási intézményekbe.

Minden korlátozást feloldottak Horvátországban

A szomszédos Horvátországban már feloldottak minden korlátozást, és fokozatosan a határokat is megnyitották a külföldi állampolgárok előtt.

Egy zágrábi utcán beszélget két nő 2020. április 30-ánForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A válságstáb hétfőn tartotta meg az utolsó sajtótájékoztatóját, miután a parlament feloszlatta magát. Horvátországnak keddtől ügyvezető kormánya van,  és várhatóan június végén vagy július elején parlamenti választásokat tartanak az országban.