Tíz napja ezer alatt van az új, igazolt fertőzöttek száma Németországban

2020.05.19. 12:21

Tartósan ezer alá süllyedt a naponta regisztrált koronavírus-fertőzések száma Németországban, kedden már tizedik napja jelentettek a járvány lassításában fontosnak tartott határ alatti esetszámot az egészségügyi hivatalok.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) hétfőről keddre 513 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól.

Tíz napjaForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

A 16 tartomány közül 8-ban 20-nál kevesebb ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust az utóbbi 24 órában, ezek közül két tartományban (Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia) egy új fertőzést sem regisztráltak.

12 ezer aktív eset lehet

Az új esetekkel együtt

a járvány kezdete óta 175 210 fertőzést mutattak ki Németországban.A gyógyultnak minősülő, vagyis a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek becsült száma 1100-zal 152 600-ra emelkedett.

A vírus okozta betegségben 8007 regisztrált fertőzött halt meg, ez 72-vel több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek becsült száma a 12 ezer körüli szinten van a 83 milliós országban.

Az RKI szerint akkor lehet biztonságosan ellenőrzés alatt tartani a járványt, ha az első hullám levonulása után a napi új esetek száma tartósan ezer alatt, a néhány százas nagyságrendben marad, a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) pedig 0,75-nél stabilizálódik, azaz minden 100 új fertőzött átlagosan 75 embernek adja tovább.

Újraindítják a vendéglátást és az idegenforgalmat

A napi új esetek számára vonatkozó első feltétel az utóbbi tíz napon teljesült. A második feltétel egyelőre nem teljesült, de

az R trendszerűen süllyed, hétfőről keddre pedig 0,87-ről 0,82-re csökkent.

Szakértők szerint a következő napokban dőlhet el, hogy sikerül-e a lakossági fertőzéshigiéniai óvintézkedésekkel és az egészségügyi hivatalok munkájával (fertőzöttek és gyanús esetek elkülönítése, a fertőzési láncolatok feltárása és megszakítása) hosszabb távon is ellenőrzés alatt tartani a járványt, mert fokozatosan országszerte újraindítják a vendéglátást és az idegenforgalmat.

Főleg az eddig legjobban teljesítő tartományokban, Schleswig-Holsteinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában lesz szükség nagy óvatosságra, mert benépesülnek a hónapok óta kihalt tengerparti üdülőhelyek.