Tíz napja ezer alatt van az új, igazolt fertőzöttek száma Németországban

koronavírus Düsseldorf Németország
19 May 2020, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: A sign with the inscription "Wash your hands before starting lessons" hangs in front of the toilets in the playground of the Realschule Benzenberg. Minister of Education Gebauer visited the school in order to get an impression of the compliance with the infection protection during the Corona pandemic after the resumption of school operations. Photo: Federico Gambarini/dpa
Vágólapra másolva!
Tartósan ezer alá süllyedt a naponta regisztrált koronavírus-fertőzések száma Németországban, kedden már tizedik napja jelentettek a járvány lassításában fontosnak tartott határ alatti esetszámot az egészségügyi hivatalok.
Vágólapra másolva!

A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) hétfőről keddre 513 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól.

Tíz napja Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

A 16 tartomány közül 8-ban 20-nál kevesebb ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust az utóbbi 24 órában, ezek közül két tartományban (Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia) egy új fertőzést sem regisztráltak.

12 ezer aktív eset lehet

Az új esetekkel együtt

a járvány kezdete óta 175 210 fertőzést mutattak ki Németországban.

A gyógyultnak minősülő, vagyis a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek becsült száma 1100-zal 152 600-ra emelkedett.

A vírus okozta betegségben 8007 regisztrált fertőzött halt meg, ez 72-vel több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek becsült száma a 12 ezer körüli szinten van a 83 milliós országban.

Az RKI szerint akkor lehet biztonságosan ellenőrzés alatt tartani a járványt, ha az első hullám levonulása után a napi új esetek száma tartósan ezer alatt, a néhány százas nagyságrendben marad, a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) pedig 0,75-nél stabilizálódik, azaz minden 100 új fertőzött átlagosan 75 embernek adja tovább.

Újraindítják a vendéglátást és az idegenforgalmat

A napi új esetek számára vonatkozó első feltétel az utóbbi tíz napon teljesült. A második feltétel egyelőre nem teljesült, de

az R trendszerűen süllyed,

hétfőről keddre pedig 0,87-ről 0,82-re csökkent.

Szakértők szerint a következő napokban dőlhet el, hogy sikerül-e a lakossági fertőzéshigiéniai óvintézkedésekkel és az egészségügyi hivatalok munkájával (fertőzöttek és gyanús esetek elkülönítése, a fertőzési láncolatok feltárása és megszakítása) hosszabb távon is ellenőrzés alatt tartani a járványt, mert fokozatosan országszerte újraindítják a vendéglátást és az idegenforgalmat.

Főleg az eddig legjobban teljesítő tartományokban, Schleswig-Holsteinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában lesz szükség nagy óvatosságra, mert benépesülnek a hónapok óta kihalt tengerparti üdülőhelyek.