Macron pártja elvesztette parlamenti többségét

TOPSHOT - French President Emmanuel Macron gestures as he takes part in a videoconference with artists from different fields at the Elysee Palace in Paris on May 6, 2020 before announcing the first orientations of a "culture plan" as France is under a strict lockdown to stop the spread of the Covid-19 pandemic caused by the novel coronavirus. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/POOL/AFP via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Komplikált helyzetbe került Macron francia elnök, miután pártjának 17 tagja kivált a kormánypártból, és új parlamenti csoportot hozott létre. Ezzel a párt elvesztette abszolút többségét a Nemzetgyűlésben, erről ír a V4NA nemzetközi hírügynökség. Vannak szövetségesei, a MoDem és az Agir, de kétségtelenül óvatosabban kell majd politizálnia. Elvben akár Macron (kényszerű) távolodását a baloldaltól is jelentheti ez a helyzet, hiszen a távozó képviselők nagy többsége sokkal közelebb volt a baloldalhoz, mint a MoDem és az Agir politikusai. A nemzeti jobboldal vezetője, Marine Le Pen, az RN elnöke a Nemzetgyűlés feloszlatását követeli. 
Vágólapra másolva!

"Écologie Démocratie Solidarité", vagyis ökológia, demokrácia, szolidaritás – ezzel a névvel alapított ugyanis új parlamenti csoportot az államfő pártjának 17 tagja, így a Köztársaság Lendületben (La République en Marche!) elvesztette abszolút többségét a Nemzetgyűlésben.

A többséghez szükséges 289 helyett immár csak 288 főből áll a kormánypárt.

Macron egyébként minden fontosabb szavazásnál számíthat a MoDem 46 képviselőjére és a jobbközép (LR) - nyugodtan írhatjuk így - árulóira, azaz még 9 képviselőre. Mint ismert, az LR kilenc képviselője bejelentette három évvel ezelőtt, hogy annyira tetszik nekik Macron programja, hogy konstruktív ellenzékként minden fontosabb törvényüket megszavazzák, és ott is hagyják anyapártjukat, amely segítségével a parlamentbe kerültek. A kilenc képviselő Agir néven alapított parlamenti csoportot. A MoDem és az Agir hivatalosan a kormánypárt szövetségese, azaz, a fontosabb törvényeket minden bizonnyal meg fogják szavazni.

Emmanuel Macron május 6-án az Élysée-palotában egy videókonferencián Forrás: POOL/AFP/Ludovic Marin

Az új csoport megalakulásával immár kilenc párt tagjaiból tevődik össze a francia Nemzetgyűlés, ami abszolút rekordnak számít.

Az EDS alapítói között van többek között Matthieu Orphelin, akinek a kíséretében 2019 júliusában Greta Thunberg megérkezett a francia Nemzetgyűlésbe, továbbá az ismert matematikus, Cédric Villani, aki azért hagyta ott Macront, mert elvesztette a főpolgármesteri előválasztást, emiatt megsértődött és elindult független jelöltként. Nem sok sikerrel.

Orphelin Twitter-bejegyzése alapján a koronavírus okozta válság leküzdését követően együttesen kell felépíteni a járvány utáni világot, a párt pedig elsősorban koalícióra és innovációra összpontosít majd a társadalmi és ökológiai átalakulás érdekében. Azaz, megannyi közhely és egy újabb baloldali párt.

A párt alapítói egy dokumentumban közzétették a fő célkitűzéseiket is, melyek között szerepel az ország újraiparosítása a szuverenitás és függetlenség érdekében, valamint a valódi átláthatóság megteremtése a közéletben. Stabil egészségbiztosítási rendszert vezetnének be, és terveik között szerepel a vagyonadó és az örökösödési illeték megreformálása, továbbá a nemek közötti egyenlőség támogatása.

Az újdonsült parlamenti csoport alapítói kijelentették, hogy a fontos döntésekben támogatni fogják a kormánypártot, minden egyéb esetben azonban elképzelhető, hogy ellenkező véleményen lesznek.

A Le Figaro szemléletes grafikában mutatta meg, hogy hova tűnt Macron elnök 26 képviselője az elmúlt három évben.

Egy-két érdekesebb távozót mi is kiemelünk.

Rögtön az elején érdemes figyelnünk M'jid El Guerrabra, ő összevert egy szocialista képviselőt, rendőrségi vizsgálat indult ellene, így kizárták az LREM-ből. Agnes Thill azért érdekes, mert a balliberális képviselőnő homofób megjegyzéseket tett. Jennifer de Temmermann szerint nem elég bevándorláspárti a francia kormány, ő például ezért távozott. Sabine Thillaye megsértődött, mert parlamenti bizottsági elnöki posztját nem hosszabbították meg automatikusan. Martine Wonner szerint felelőtlenül indítja újra az életet a járvány után a kormány. Olivier Gaillard legalább őszintén beszélt, szerinte nincs elég előtérben a pártban.

Forrás: Le Figaro

A francia nemzeti jobboldal vezetője, Marine Le Pen, az RN elnöke azt követeli, hogy oszlassák fel a Nemzetgyűlést, és legyenek új választások, hiszen a kormánypárt elvesztette abszolút többségét.