Közel ezren haltak meg a szombati etnikai támadásban Dél-Szudánban

2020.05.20. 15:36

A korábban bejelentettnél jóval többen, csaknem ezren haltak meg és 370-en sebesültek meg a szombati etnikai összecsapásokban Dél-Szudán Jonglei államában. A halottak száma még tovább emelkedhet, mivel sok a súlyos sérült, és többeket eltűntként tartanak nyilván.

John Dak Gatluak, Jonglei állam Uror megyéjének biztosa hétfőn nyolcvan halottról és ötven sebesültről számolt be, miután a hétvégén a murle népcsoporthoz tartozó fegyveresek megtámadtak hat falut a térségben.

Szerdán, a dpa német hírügynökségnek már azt mondta, hogy hozzávetőleg ezer halottat erősítettek meg. 500-an a támadók és 490-en a megtámadottak közül haltak meg, illetve sok sebesült kritikus állapotban van. Emellett félő, hogy a halottak száma tovább növekedhet, mivel még folyik az eltűntek fellelésére indított keresőakció. Sok falusi ugyanis a bozótosban keresett menedéket a rakétavetőkkel és gépfegyverekkel felfegyverzett támadók elől menekülve.

Salva Kiir dél-szudáni elnökForrás: AFP/Michael Tewelde

A halottak között 230 nő és gyerek is van, illetve 270 fiatal férfi, aki megpróbált szembeszegülni a támadókkal a családjaik és szomszédjaik védelmében.

Salva Kiir dél-szudáni elnök szóvivője, Ateny Well Ateny a dpa-nak nyilatkozva elmondta, hogy az államfő elítélte az erőszakot.

A hatóságok úgy vélik, hogy a szombati támadás bosszú volt egy februárban elkövetett hasonló incidensért, amelyben a lou nuer etnikai csoport harcosai elhajtották a murlék jószágát, és elhurcoltak több gyereket is.

A tehéntolvajlás évszázadok óta ismert jelenség a kelet-afrikai ország térségének etnikai csoportjai között, a gyerekeket pedig gyakran azért rabolják el, hogy háztáji rabszolgaként dolgoztassák őket.