Milyen hibák vezettek oda, hogy ilyen drámaian sokan meghaltak Párizsban koronavírusban?

Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben közzétett videóban a világhírű francia virológus professzor lesújtó kritikával illeti a Párizsban kialakult járványügyi helyzetet. Ezt egyébként egy ismert, párizsi járványügyi szakorvos is megerősítette. Szerinte a kórházvezetők súlyosan hibáztak Párizsban, mert nem szabadították fel időben a kórházukban az újraélesztésre alkalmas ágyakat. A párizsi rossz járványhelyzet azzal is összefügg, ahogy Anne Hidalgo, a baloldali főpolgármester asszony kezelte a járványt, pontosabban, ahogy nem kezelte. A Facebook-látványkampányt folytató, saját, a koronavírus-fertőzést is megkapó beosztottjaival sem törődő Anne Hidalgo tétlenségéről és elhibázott intézkedéseiről írtunk korábban. Didier Raoult professzor portréját és küzdelmét a járvánnyal, és Macron dilettáns járványkezelését az Origo itt írta meg, külön kiemelve, hogy a macroni hatalom mindent megtett a professzor háttérbe szorítása és ellehetetlenítése érdekében. Mint ismert: a Donald Trump amerikai elnök tiszteletét is kivívó tudós kutatásait folyamatosan akadályozta Macron kormánya. Elsősorban azért, mert - ahogy a V4NA feltárta - az egészségügyi miniszternő orvos férje egy fontos minősítő bizottság elnöke volt, és a férj féltékeny volt a világhírű tudósra. 
Vágólapra másolva!

A legújabb Raoult-videóban, amelyet a Le Figaro is bemutatott, a világhírű professzor tényszerűen állítja szembe Marseille és Párizs halálozási adatait, és azt mondja, hogy arányosan

Didier Raoult Forrás: AFP/Gerard Julien

A marseille-i IHU kórházat irányító professzor Youtube-csatornáján veti össze a két város járványügyi görbéjét és von le súlyos tanulságokat abból a járványkezelésből, amely Párizsban katasztrófát okozott.

folytatja a professzor, és hozzáteszi, hogy

Erre válaszolt Benjamin Davido, az ismert járványügyi szakorvos, a Raymond Poincaré de Gerches-i kórház (Párizs nyugati külvárosait magában foglaló Hauts-de Seine megye) virológusa a BFMTV-nek. Kifejtette, hogy „Île-de –France régió kezdettől fogva a vörös, azaz legveszélyesebb kategóriában volt, valóban magas halálozási rátával, ami csak részben volt köszönhető a régió és Párizs népsűrűségének, mert

Párizsból TGV-n evakuálták Észak-Franciaországba a súlyos betegeket, mert már nem volt hely a kórházakban Fotó: AFP

A Párizst körülvevő elővárosokban, ahol különösen magas volt a halálozási arány, rendkívül sok bevándorló él, rossz körülmények között, és nagyon magas a munkanélküliség is.

Érdekes összehasonlítást tesz Raoult professzor, amikor összeveti a kínai Vuhan és Párizs helyzetét a koronavírus-járvány során. Raoult szerint több halott volt a 12 milliós Párizsban és a hozzátartozó Île-de –France régióban, mint a szintén 12 milliós Vuhanban. Egyértelmű tehát, hogy a járvány kezelése kevésbé volt hatékony Párizsban, mint Vuhanban, amelyet a járvány elsőként ért el, és ahol a hatóságok elsőként szembesültek a koronavírussal, és nem tudták, hogyan kell hozzá viszonyulni.

A Santé Public France által közzétett adatok szerint a Párizst is magában foglaló Île-de –France régióban május 19-ig összesen 6816 halottat rögzítettek, Vuhanban április közepén emelkedett a halottak száma 2579-ről 3869-re, ez 50 %-os emelkedést mutatott akkor.

A marseille-i kórházban klorokinnal és hidroxi-klorokinnal is kezelik a betegeket Forrás: AFP

Ahogy azt korábban megírtuk, Raoult professzor a hidroxiklorokin nevű maláriagyógyszert és az Azithromycin nevű antibiotikum keverékét alkalmazta Marseille-ben a koronavírus ellen, amit a professzor annak ellenére hatékonynak tart most is, hogy több francia szakértői vélemény ennek az ellenkezőjét állítja.

- zárta a professzor videóját.

Természetesen furcsa lenne, ha egy újság próbálna állást foglalni egy bonyolult orvosi kérdésben, hasznos-e egy eljárás vagy sem. Ami viszont tény: Macron kormánya évekig akadályozta a tudóst a kutatásban, majd a járvány és a francia egészségügy összeomlása idején a francia elnök váratlanul tiszteletlátogatást tett nála Marseille-ben. Egyébként közismert, hogy mint az Origo is megírta, több dél-franciaországi politikust Raoult professzor személyesen meggyógyított. Néhány napja viszont Olivier Véran egészségügyi miniszter már egyenesen ártalmasnak tartotta ezt a kezelést.

Az amerikai elnök viszont arról beszélt, hogy bízik Raoult módszerében. Raoult egyébként közismerten konzervatív professzor. A baloldali francia sajtó feltehetően emiatt sem kedveli. Plantu, a Le Monde - Franciaország egyik fele számára igen kedvelt - közismerten radikális baloldali karikaturistája sem örült, hogy Donald Trump elismeri a világhírű francia professzor módszerét.

Forrás: © Plantu, Cartooning for Peace

A kínosan propagandisztikus karikatúra bevezető szövege utal arra, hogy Trump bejelentette: a koronavírus-járvány idején hidroxiklorokint szed. Trump a karikatúrán azt mondja, hogy ki fogjuk próbálni azt az oltóanyagot, ami Marseille-ből érkezett. És itt jön a baloldali pimaszkodás: a rajzon Raoult azt válaszolja erre, hogy "Feltaláltam egy oltóanyagot a baromság ellen is. Ez is érdekelheti."

A baloldali politikai propaganda-karikatúra - amelyet a francia közszolgálati hírcsatorna internetes oldala is közölt - primitív stílusban bírálni próbálja tehát a sikeres republikánus amerikai elnököt. Most éppen azért, mert hidroxiklorokint szed, azaz, elismeri Didier Raoult marseille-i professzor módszerét. Nem tetszik tehát egy francia baloldali karikaturistának, hogy egy francia tudós eljárását az Egyesült Államok elnöke nagyra tartja.